Održana godišnja Skupština Udruge općina u RH

Dovršen je program godišnje Skupštine Udruge općina u Republici Hrvatskoj koji se odvijao u ponedjeljak 4. ožujka i utorak 5. ožujka 2019. godine. Manifestaciju su obilježile zanimljive panel rasprave o tekućim temama i izazovima jedinica lokalne samouprave te posjet i iskazana podrška vrha Vlade RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. Najvažnija promjena po pitanju ustroja Udruge općina jest usvajanje izmjene naziva udruge u Hrvatska zajednica općina. Odluka je donesena jednoglasno, natpolovičnom većinom svih članica udruge.

U ponedjeljak 4. ožujka u Zagrebu su održane četiri panel rasprave s gostujućim predavačima iz redova Vlade, Zagrebačke županije, Hrvatskih voda, HAKOM-a i drugih relevantnih institucija povezanih s aktualnim temama i zakonskim regulativama koje se tiču funkcioniranja lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. 

Središnje događanje, sama Skupština, održala se u utorak u Općini Rugvica. Na njoj je jednoglasno usvojen novi naziv udruge koji glasi Hrvatska zajednica općina. Usvojeni su financijski plan te plan rada za 2019. godinu kao i izmjene Statuta. Uvaženi gosti godišnje Skupštine bili su premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Lovro Kuščević. Skupštini su također prisustvovali saborski zastupnici, gradonačelnici, predstavnici uglednih institucija i organizacija te brojni prijatelji udruge.

Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, u svom je govoru rekao kako udruga promjenom imena u Hrvatska zajednica općina pokazuje sveobuhvatan karakter svog djelovanja. Istaknuo je i nastavak suradnje koja je etablirana u radu Vlade na način koji je do sada bio bez presedana, a temelj te suradnje čine četiri stupa: iskreni dijalog i partnerstvo, jačanje funkcionalne decentralizacije, fiskalna decentralizacija te potpora u konkretnim projektima. Također naglasio je i činjenicu da su mnogi sadašnji ministri nekada bili lokalni dužnosnici što garantira puno razumijevanje za zadaće i odgovornosti lokalnih dužnosnika. Potreba za dijalogom zbog optimiziranja postojećeg sustava bitna je jer Vlada jedino iz stavova i mišljenja lokalnih dužnosnika može znati kako stvari izgledaju. Posebno je istaknuta činjenica da stvari i sudbinu ne može krojiti netko tko život lokalne samouprave ne živi svaki dan te je najbitniji zaključak kako nacrti za razvoj moraju doći upravo iz toga smjera kako bi sustav bio još učinkovitiji i svrhovitiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.