Glazbeno-scenska predstava ‘Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku’ održana u Bereku!

U prepunom Društvenom domu u Bereku  održana je prva braniteljska predstava „Bitka za Vukovar-Kako smo branili Grad i Hrvatsku“. Ovo je prva hrvatska edukativna i domoljubna, glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji, a popraćena je i promocijom knjiga autora predstave Damira Markuša i Damira Plavšića “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)“.

Markuš nam je o knjizi kazao kako ju je  pisao pet godina, ima 250 stranica, 107 fotografija:

-Nas 58 HOS-ovaca je došlo krajem rujna u već dobrim dijelom opkoljen Vukovar, od nas 58, 25 ih je poginulo u borbi ili su kao ranjenici odvedeni na Ovčaru gdje su ubijeni. Što se ne zapiše, nije se dogodilo. Pisao sam ovu knjigu prvenstveno zbog njih, jer i kad nas ne bude, u ovoj knjizi će se moći pročitati njihova imena i prezimena tko su bili ti ljudi koji su branili Vukovar – dodao je Markuš. Podsjeća kako je Vukovaru u to vrijeme vladao pakao. Dok su Vukovar branila 1803 branitelja, grad heroj je napadalo između 60 tisuća i 70 tisuća vojnika. Poručuje kako je protivnička vojska imala sve, ali su naši heroji imali srce. Markuš je kazao kako su branitelji obranili RH i predali je političarima. – Za ovo se nismo borili što danas imamo na kraju nam je zaključio Markuš. 

U glazbeno-scenskoj predstavi „Bitka za Vukovar-Kako smo branili Grad i Hrvatsku“ se priča priča o gradu Vukovaru prije rata, kako su ga branitelji branili tijekom “Bitke za Vukovar“ i o gradu Vukovaru danas. Tijekom spektakla prikazana su  tri filma: “Plamen Vukovarskog svjetla“, “Bitka za Vukovar“ i “Vukovar danas“ te održana ceremonija unošenja, blagoslova i dijeljenja plamena donesenog iz grada Vukovara.

Predstava je završila tako da su gledatelji i izvođači, zagrljeni, svi zajedno otpjevali domoljubnu pjesmu “Lijepa li si“ uz poruku učenicima i ostalima da trebaju više učiti o Domovinskom ratu jer na njima je očuvaju pamćenje i istinu za buduće naraštaje.

Glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar dosad je gostovala u preko 170 gradova i općina u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebna je zbog toga što na gledatelja djeluju svjetlosni efekti, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara.

Ovom prigodom bila je postavljena i izložba ratnih fotografija dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Damira Markuša i Damira Plavšića. Uručene su i zahvalnice svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji glazbeno scenske predstave.

U realizaciji ovog projekta sudjelovali su i mlađi i stariji uzrasti KUD-a Berek, koji su predstavu oplemenili hrvatskom narodnom baštinom. 

Pokrovitelj ovog događanja bila je Općina Berek.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.