Bjelovar: I ove godine 100.000,00 kn za najbolji start-up

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog natječaja „Bjelovar startup“, u kojemu je Grad Bjelovar za inovativnu i jedinstvenu poduzetničku ideju dodijelio nagradu od 100.000,00 kuna, natječaj je objavljen i ove godine. S obzirom na veliku zainteresiranost očekuje se i više prijava nego prošle godine kada ih je bilo 26. Prijaviti se mogu zainteresirani iz cijele Hrvatske, jedini uvjet je da, ukoliko dobiju nagradu, moraju otvoriti tvrtku u Bjelovaru, objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao:

– Mi u Gradu Bjelovaru želimo ne samo riječima pomagati, nego i konkretnim stvarima i upravo je ovaj natječaj za najbolji start-up jedna dobra ideja kako i na koji način motivirati ljude da se bave poduzetništvom, da zaposle članove svoje obitelji i da rade u Gradu Bjelovaru. Grad Bjelovar je Grad prijatelj djece ali ja bi htio da Grad Bjelovar postane Grad prijatelj poduzetništva – rekao je Hrebak.

Podsjetimo se da je prošle godine 100.000,00 kuna osvojila tvrtka Ferrodus d.o.o, Vedrana Presečkog za bezmotornu traku za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom, koju je danas predstavio u svom pogonu:

– Ovaj start-up nam je puno pomogao u razvoju te trake jer inače takvi razvoji traju 2-3 godine u velikim korporacijama. Mi smo malo i fleksibilna firma, ali opet bez obzira na tu fleksibilnost trebate financije za razvoj takvog kompleksnog proizvoda. Tržište nam je cijeli svijet, od Amerike, Engleske, aimamo upite i iz Austarlije i Singapura – kaže  Presečki.

Podršku Gradu Bjelovaru i ovaj put su dali članovi komisije, predsjednik CRANE-a Davorin Štetner:

– Mi uvijek ulažemo u tim, ideja je uvijek samo 1 % uspjeha. 99 % iza te ideje je rad i upornost. Menije je drago da smo  prošle godine na samom početku imali Vedrana koji je napravio veliki uspjeh. Izbaciti takav proizvod i otići na takvo tržište i biti uspješan je jedna motivacija za sve sljedeće prijave. Mogu pohvaliti Grad Bjelovar i gradonačelnika Hrebaka jer mi želimo da se i gradovi počnu nadmetati i vidjeli smo da su nakon Bjelovara krenuli i drugi gradovi počeli poboljšavati uvjete za poduzetnike – rekao je Štetner.

Anny Brusić direktorica HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika rekla je da su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca sretni što ih je Grad Bjelovar pozvao u ovaj projekt te da će možda i HUP u budućnosti napraviti nešto slično:

– Ovo je poticaj i svima drugima da krenu, da se ne boje. Ponekad kad govorimo o start-upovima pri tome mislimo samo na jako mlade ljude koji se bave isključivo tehnološkim aplikacijama. Ovo je poruka da ne, ne treba se bojati proizvodnje. Ne treba isključivo u nekim djelatnostima gledati što je to start-up nego treba razvijati poduzetništvo ovog tipa.

A na što će komisija posebno obratiti pažnju pojasnila je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić:

– Gledat će se na sve. Na općenitost projekta, marketinške aktivnosti projekta, njegovu održivost, apsolutno sve. Zato nas ima tako puno u komisiji jer zapravo svatko pokriva jedno svoje područje.

Podsjetimo još jednom da je natječaj otvoren do 1. svibnja, da se na njega mogu javiti sve pravne i fizičke osobe bez obzira na lokaciju, vrstu ideje, dob ili neke druge ograničavajuće faktore, uz uvjet da se nagrada može efektuirati tek nakon osnivanja start-up-a, odnosno inkorporira u odgovarajuću pravnu osobu, ili pokrene start-up ideja. Jedan od ključnih kriterija je da među ravnopravnim finalistima natječaja, prednost će imati onaj koji prihvaća uvjet da posao započne/nastavi u Bjelovaru.

U komisiji koja će odlučivati koji start-up je najbolji su  Davorin Štetner (CRANE), Saša Cvetojević (CRANE), Hrvoje Prpić (CRANE), Esad Čolaković (HUM-CROMA), Tajana Kesić Šapić (HGK), Alen Host (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Zrinka Puharić (Veleučilište u Bjelovaru), Vedran Vujčić (Zagrebačka banka), Igor Topljak (Erste & Steiemarkische banka), Anny Brusić (HUP- Udruga malih i srednjih poduzetnika) i Damir Židanić (HOK).

Priliku za predstavljanje, prezentaciju imat će petero finalista koji će biti pravovremeno o tome obaviješteni, a najkasnije tri dana prije određenoga termina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.