Uzlazni trend čazmanskog turizma

0
456

Održana je sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Čazme sa rezimeom rezultata rada Turističkog vijeća za 2018.godinu. Članovi vijeća  usvojili su Izvješće o radu i financijski plan za 2018. godinu, isto tako usvojeno je i Izvješće o radu direktorice Martine Dončević i Turističkog ureda za 2018. godinu. Tako se moglo čuti da ono što veseli je da turistički pokazatelji u Gradu Čazmi imaju pozitivni pomak i dobar trend. Posebno valja istaknuti da je broj noćenja u 2018. godini u odnosu na godinu ranije porastao za 120 %. Ovim brojkama zadovoljan je gradonačelnik Grada Čazme ujedno i predsjednik  Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Čazme Dinko Pirak:

– Ovo je pokazatelj da se u ovom kraju ipak nešto događa. Naravno ima tu i noćenja radnika koji tu rade, a koje iznajmljivači prikazuju. Naravno i to je dobro jer ako ima radnika koji nešto rade u Čazmi to znači da nam i gospodarstvo raste. U svakom slučaju za naš kraj ima interesa i dolaze nam i obitelji iz Europe gdje obilaze i borave u našem kraju. Dobivamo njihove komentare kako im se Moslavina i Čazma sviđaju, a to je šansa za sve nas. To je šansa za naša obiteljska gospodarstva koja mogu ponuditi svoje proizvode ali isto mogu razmisliti i o tome da kao dopunsku djelatnost imaju smještajne jedinice koje mogu biti interesantne našim posjetiteljima. Mislim da Čazma ima dobar trend. I naše manifestacije su dobro prepoznate od Čazmanskog vinokapa, Supermaratona i Božične priče prije svega. Tu su i naši Dani grada koji su isto interesantni gdje nam dolaze ljudi iz naših susjednih područja. Moramo raditi i dalje da budemo turistički zanimljivi, raditi na ponudi i smještajnim kapacitetima i općenitoj ponudi koju možemo prezentirati našim posjetiteljima- kazao je Pirak.

Grad je krenuo u realizaciju i projekta Čazma Natura koji uključuje i izgradnju biološkog kupališta, odnosno biološkog parka, sportskog parka i poučno-tematske staze namijenjenih biciklistima i ljubiteljima adrenalina. Projekt Čazma Natura obuhvaća i zaštitu i revitalizaciju zaštićenih dijelova prirode, Regionalnog parka Moslavačka gora te područja uz rijeku Česmu, Medjame i Vustje, ali i izgradnju novih sadržaja u gradu Čazmi, poput Zelene tržnice. U sklopu provedbe također je uključeno i uređenje Multifunkcionalnog centra. Sve će to Čazmansku turističku ponudu podići na jednu novu višu stepenicu i samim time pobuditi zanimanje gostiju.

– Ovi dobri rezultati daju nam potvrdu da smo dobro odlučili što ovaj kraj želimo prezentirati u ovom smislu. Izgradnjom bazena ćemo dobiti jedan novi sadržaj i to trebamo dobro iskoristiti jer je  to nešto jedinstveno. Po iskustvu onih koji su to već napravili prije svega naših prijatelja iz Slovenije taj biološki bazen je jedan bum, gdje pola Slovenije ali i gostiju iz Austrije ide upravo na te bazene – zaključio je Pirak.

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Čazme razgovaralo se i manifestacijama koje su pred nama ovog ožujka. Najavila ih je Martina Dončević direktorica Turističke zajednice Grada Čazme.

– Prva velika manifestacija koja nas očekuje je naš Supermaraton od Kaptola do Kaptola koji se ove godine održava 31. ožujka. To je 44. Supermaraton koji starta u 8:00 sati s Trga Bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a prve maratonce očekujemo iza 11:30 u Čazmi. Uz maraton pripremili smo i program kao i svake godine, sportske igre mladih, atletska natjecanja, izložbu oldtimer vozila, kuhanje Kaptolskih kotlića, natjecanje u kuhanju fileka u organizaciji Super radija i na kraju Moto alku. Dan ranije 30. ožujka nas očekuje naš poznati Čazmanski vinokap, naša međunarodna izložba vina u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Čazma. Izložba počinje u 15:00 sati dok od 19:00 sati počinje glazbeni program uz koncert Učiteljica. Tu je i Uskrsna priča obitelji Salaj koja počinje 12. travnja te će trajati do 22. travnja, svakim danom od 15 do 22 sata – kazala je Dončević.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.