Metlarska zabava HPD-a Garjevica Čazma

Čazmansko Planinarsko društvo Garjevica 23.veljače održalo je tradicionalnu i jedinstvenu u Hrvatskoj „Metlarsku planinarsku zabavu“. Sedma je to godina kako su Čazmanci taj običaj planinarskog druženja preuzeli od Kutinjana. Stotinjak planinara iz Šmarja u Sloveniji, te Beleca, Vinkovaca, Zagvozda, Zagreba, Ivanić Grada, Bjelovara i Čazme, nakon pozdrava dobrodošlice, koje im je u ime Grada Čazme prenijela Elvira Babić Marković, krenuli su na kraći pohod obroncima Regionalnog parka Moslavačke gore i na povratku zabavljali se u programu koji je i ovaj put obilovao raznim tradicijskim običajima u Moslavini. Tako je samo za tu prigodu u Čazmi ustoličeno (Brezo)Učilište, s ciljem dobivanja diploma za izradu metli od brezovih grančica, poznatije kao „moslavačke brezovače“. Baš onakve kakve su se ondje nekada izrađivale i bilo nezamislivo kućanstvo na selu bez „brezovača“, kojima su se mela dvorišta i čistile štale za stoku. U tom ne baš laganom „zanatu“ planinare su podučavali mentori, a unuke bake planinarke, kako bi se ta lijepa tradicija što duže održala u čazmanskome kraju. Planinarske metlarske uratke ocijenio je „dekan“ (Brezo)Učilišta Ivica Mataić, koji je taj običaj osmislio prije 25 godina u Kutini, te za položeni ispit metlarstva, polaznicima podijelio diplome (Brezo)Učilišta. Slijedio je zabavni dio s „Plesom srca“ također nekadašnjim običajem na seoskim zabavama u Moslavini, koju tradiciju još jedino njeguju čazmanski planinari. Kako bi igra bila što zabavnija, organizatori su pobjednicima za nagradu tortu metlarske zabave dovezli u tačkama.

Budući da se ova manifestacija održava svake godine u veljači, u vrijeme fašnika i maskiranja, pa je i to bio još jedan lijepi zabavni sadržaj. Simbolične nagrade sudionicima u „Plesu srca“ i maskenbalu, donirali su moslavačke suvenire sami planinari koji ih i izrađuju, Mladen Kolenc i Ljerka Milčić, te Mario Premuž. Iznenađene  je priredio čazmanski planinar Mladen Kolenc svojim humorističkim nastupom  kojim je planinare nasmijao do suza. Ukusan planinarski grah bio je obogaćen kobasicama od mesa divljači koje je promotivno, kao novi proizvod, donirala čazmanska tvrtka  „Gastral“. Sve sudionike priredbe čazmanske su planinarke „zasladile“ kolačima, te za dobrodošlicu priredile razne namaze na kruhu, poput domaće svinjske masti od moslavačkih svinja, više vrsta pekmeza iz zimnica planinarki, a posebna atrakcija bio je namaz od domaćeg svježega sira sa  srijemušem (medvjeđim lukom) dan prije svježe ubranim u Moslavačkoj gori.

Planinarska veselica zadržala se do kasnih poslije podnevnih sati  u dvorani koju sve godine čazmanskom Planinarskom društvo ustupa Zlatko Salaj u Grabovnici, inače počasni član HPD „Garjevice“.

foto/Davor Kirin

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.