Kreće projekt dogradnje Medicinske škole u Bjelovaru

0
515

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s uspješnim provođenjem europskih projekata vrijednih oko pola milijarde kuna, a jedan u nizu je i projekt regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar koji podrazumijeva i nadogradnju same škole.

U skladu s tim ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisala je ugovor s tvrtkom Arting d.o.o. Bjelovar vezan uz izradu projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole vrijedan 240 tisuća kuna. 

Naime, Medicinska škola Bjelovar nadogradit će se za 1500 četvornih metara novog prostora što podrazumijeva  izgradnju novih učionica i kabineta te uz već postojeće sadržaje uvodi nove prostore, specijalizirane kabinete i laboratorije s novom opremom.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Medicinske škole Bjelovar prijavila je školu na Javni poziv osnivačima ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnih centara kompetencije koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Krajem srpnja prošle godine Ministarstvo znanost i obrazovanja donijelo je Odluku kojom je Medicinsku školu Bjelovar imenovalo regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva. 

Tako je Medicinska škola Bjelovar ušla u društvo 25 škola (od 42 prijavljena projekta) u Hrvatskoj u kojoj se provode projekti centara kompetentnosti i to iz strukovnog obrazovanja u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede i zdravstva.

Projekt centra kompetentnosti Medicinske škola Bjelovar, čija se  vrijednost u građevinskom dijelu i opremanju očekuje u iznosu od  30 milijuna kuna,  podrazumijeva ulaganja u infrastrukturu, novu opremu, laboratorije. Sve to s ciljem da kada učenici završe školovanje budu najbolje moguće osposobljeni za rad ili nastavak školovanja.

Osim toga, projekt je to kojim se doprinosi povećanju kvalitete nastave i još boljem standardu učenika Medicinske škole Bjelovar koja kroz pola stoljeća dugu tradiciju obrazuje i usavršava učenike za pet zanimanja: medicinska sestra/tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar.

Ujedno, prilika je to za 390 učenika da uspostave kontakt s poslodavcima, da  se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci, da  budu kompetentni na tržištu rada. Također, ciljevi centara kompetentnosti su i doprinos razvoju gospodarstva te demografska obnova. 

Treba spomenuti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija nositelj projekta, a  provodi ga bjelovarska Medicinska škola u suradnji s nizom partnera. Naime, program centra nije namijenjen samo za učenike Medicinske škole Bjelovar nego i za niz drugih škola u ovom dijelu Hrvatske, kao i za one ljude koji su već na tržištu rada.

Provedbom projekta Centra kompetentnosti bjelovarske Medicinske škole Bjelovarsko-bilogorska županija prelazi 200 milijuna kuna ulaganja u školstvo. Znatna su to sredstva koja ne samo što našu županiju svrstavaju u sam vrh ljestvice hrvatskih županija nego i omogućavaju bolji standard obrazovanja za preko deset tisuća učenika koji pohađaju 15 srednjih i 21 osnovnu školu kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

„Jedna smo od četiri škole u Hrvatskoj koja je u sektoru zdravstva proglašena regionalnim centrom kompetentnosti. Time smo stekli uvjete da se možemo javiti na europske natječaje vezane uz opremanje centara. Trenutno je objavljen jedan natječaj u maksimalnom iznosu od 30 milijuna kuna. Mi planiramo u tom natječaju dograditi zgradu škole i opremiti je najsuvremenijom opremom. Inače, ovaj centar kompetentnosti neće služiti samo učenicima Medicinske škole već i korisnicima, kako onima zaposlenim u zdravstvenom sektoru tako i onima koji su zainteresirani za prekvalifikacije te osjetljivim i ranjivim skupinama ljudi „, rekla je ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović.

„Čast nam je i zadovoljstvo projektirati rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole. Sama škola će sukladno tehničkim propisima biti projektirana kao zgrada gotovo nulte energije, sa zasebnim sustavima grijanja i hlađenja u odnosu na postojeću zgradu. Dogradnja obuhvaća nove učionice i kabinete te prenamjenu dijela postojećih prostora u nove kabinete, odnosno specijalizirane kabinete i učionice te laboratorije. Možda je zanimljivo istaknuti da će dograđeni s postojećim dijelom biti povezan na razini prvog kata toplom vezom“, istaknuo je Vanja Gezi, direktor tvrtke Arting d.o.o.

„Vrlo smo zadovoljni što smo prošli na ovom natječaju i sigurno će kvaliteta u nastavi biti puno veća. Veseli nas mogućnost prekvalifikacije, a možda i uspostave vertikale za zanimanje dentalni tehničar koje u Hrvatskoj još ne postoji“, izjavila je predsjednica Školskog odbora Snježana Pašalić.

„Ja zahvaljujem Medicinskoj školi koja je zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom županijom bila prijavitelj i vodit će ovaj projekt. Naglasit ću da je to prilika za novi standard, koju ćemo sigurno iskoristiti. Moramo govoriti i o tome  da ova škola, koja ima pedesetogodišnju tradiciju, imat će mogućnost doškolovanja profesora, stručnog osposobljavanja, nabave nove opreme. Ovaj centar neće biti samo za Bjelovarsko-bilogorsku županiju nego regionalni za ovaj dio Hrvatske. Osim što će puno značiti našim srednjoškolcima, omogućit će i onima koji se žele  doškolovati da kroz program cjeloživotnog učenja dobiju određena znanja i kompetencije“,  naglasio je župan Damir Bajs.

Izvor: BBŽ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.