U Velikoj Pisanici uskoro automatska meteorološka postaja

Općina Velika Pisanica i Državni hidrometeorološki zavod  surađuju na „Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC“ koji se financira iz strukturnih fondova EU. DHMZ, nositelj projekta, provodi modernizaciju meteorološke motriteljske mreže što uključuje automatizaciju ili modernizaciju postojećih ili postavljanje novih postaja, te je u tu svrhu potrebno osigurati zemljišta/lokacije za smještaj takvih postaja.

Svrha projekta je unaprjeđenje praćenja vremena, klime i klimatskih promjena kao podrška sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda. Analiza trenutnog stanja pokazala je da postoji velika potreba za povećanje dostupnosti mjerenih podataka klimatskih varijabli i analiza klimatskih prilika za potrebe gospodarstva i javnih djelatnosti.

Cilj projekta je uspostava suvremenog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, meteorološko-oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara kako bi se osigurali sljedivi, reprezentativni, visokokvalitetni, pouzdani i pravovremeni podaci o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske.

Općina Velika Pisanica predložila je nekoliko lokacija na području općine koje su predstavnici DHMZ-a i komunalni redar obišli te odabrali čak dvije lokacije za postavljanje automatske meteorološke postaje, a to su pravoslavno groblje u Velikoj Pisanici te nogometno igralište u Ribnjačkoj. Projekt izgradnje meteoroloških postaja trebao bi biti proveden kroz godinu dana. Za stanovnike općine Velika Pisanica bitno je da će im izmjereni podaci s tih postaja biti javno dostupni te će moći u svakom trenutku pregledati klimatološke podatke iz svoje općine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.