Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na radnom sastanku u Grubišnom Polju

Kako bi iznijeli svoje probleme s vodom i odvodnjom i na taj način ostvarili dobre pozicije za njihovo rješavanja, jučer se na inicijativu saborskoga zastupnika Mire Totgergelija u Grubišnom Polju generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njegovi suradnici sastali s gradonačelnicima Grubišnoga Polja, Daruvara i Garešnice te čelnicima općina Đulovca, Hercegovca, Velike Trnovitice, Končanice i Štefanja.
Naime, puno je potreba na ovom području kada je u pitanju opskrba pitkom vodom i odvodnjom.

– Razgovarali smo o vodoopskrbi na području Grubišnoga Polja, prema Hercegovcu i Garešnici, na drugu stranu preko Končanice do Daruvara, o spoju vodovoda Đulovca i Daruvara i o razvoju i rekonstrukciji ceste kroz Grubišno Polje. Razgovarali smo i o onomu dobrom što je do sada napravljeno. U Hrvatskim vodama su za neke od projekata osigurana sredstva već za ovu godinu, a napravili smo planove i za iduće godine- rekao je saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Gradonačelnik Grubišnoga Polja Zlatko Mađeruh rekao je da vodoopskrbni sustav koji bi trebao riješiti probleme i u Grubišnom Polju, ali i one u susjednima gradovima i općinama kreće iz Grubišnoga Polja. Kada je riječ o konkretnim potrebama na području Grubišnoga Polja gradonačelnik je naveo:

– Bilo je razgovora o velikom projektu Akumulaciji Miletinac. Imamo podršku na tom projektu susjednih Virovitice, Đulovca i Končanice. Razgovarali smo o problematici rekonstrukcije vodovodne mreže, klornih stanica i vodotornjeva. To je veliki projekt koji tišti Grubišno Polje, a vezan je za nastavak projekata i prema Daruvaru i Garešnici, koji na neki način ovise o situaciji tog projekta. Pokušavamo ga pogurati, on je nažalost zastao, a danas smo dobili odgovore za nastavak tog projekta započetog još 2015. godine – kazao je Mađeruh.

Bilo je riječi i o velikom projektu rekonstrukcije prometnoga pravca D5 od Grubišnoga Polja prema Velikim Zdencima, pri čemu se planira obnova kolnika, izgradnja pješačke i biciklističke staze, te rekonstrukcija vodovodne mreže kao i oborinske i fekalne kanalizacije, razgovaralo se i o kanalizaciji u Ulici kralja Zvonimira, te drugim investicijama Hrvatskih voda na području grada poput 1. faze vodovodne mreže Mala Peratovica – Lončarica. Z. Mađeruh kaže da su dana jamstva da će projekti proći. Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković istaknuo je da je Akumulacija Miletinac izuzetno važna ne samo za Grubišno Polje već i za Viroviticu i Đulovac.

– Riječ je o akumulaciji od 12 kubnih metara vode, 310 hektara vodene površine koja će pomoći u smanjenju rizika od poplave na ovom području, osigurati količine vode za razvoj navodnjavanja, ali i za razvoj turizma.  To je u cijelosti projekt Hrvatskih voda vrijedan više od 30 milijuna kuna. Ove godine ćemo dovršiti Studiju utjecaja na okoliš, nagodinu očekujemo rješavanje Glavnog projekta, da bi 2021. godine krenula gradnja – rekao je Z. Đuroković.
Po pitanju rekonstrukcije pravca D5 Z. Đuroković se raduje dobroj suradnji s Hrvatskim cestama, budući da je riječ o 84 milijuna kuna vrijednom projektu, kojim će se osim transportnih problema riješiti i vodoopskrbu i odvodnja vrijedna oko 20 milijuna kuna.
Jučer je utvrđen i način kako doći i do udaljenijih domova, poglavito na području općine Đulovac, istaknuto je i kako je visoka spremnost projekta aglomeracije Garešnica– Hercegovac, vrijedna 106 milijuna kuna koja bi se mogla financirati iz europskih sredstava s udjelom od 70 posto, dok bi tek četiri posto snosile jedinice lokalne samouprave.

Izvor: Grad Grubišno Polje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.