Načelnik Mavrin ne želi na istok! – objasnio zašto nije podržao 14 načelnika i 5 gradonačelnika

Gradonačelnici pet gradova i načelnici 14 općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno svi s područja županije osim čelnika Kapele, Ivanske, Velikoga Grđevca i Velike Pisanice zatražili su od  od premijera RH Andreja Plenkovića da prema Nacionalnoj klasifikaciji prostornih jedinica za statistiku, takozvanoj NUTS 2 klasifikaciji, Bjelovarsko-bilogorsku županiju vlada uvrsti u Panonsku regiju odnosno središnjo/istočnu regiju, kamo ju je Vlada RH u konačnici i smjestila.

Kako je tada istaknulo 19 lokalnih čelnika jedini razlog njihovom stavu da se BBŽ svrsta u istočnu regiju bio je taj što će poduzetnici pripadnošću toj regiji ostvariti 15 posto veće potpore negoli u slučaju da je županija pripala sjevernoj regiji, kako je to dopisom od Vlade RH zatražio župan Damir Bajs.

Jedan od načelnika koji nije podržao 19 svojih kolega načelnika i gradonačelnika bio je načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin. Zašto ih nije podržao na zadnjoj Sjednici vijeća zanimalo je oporbenog vijećnika HDZ-ovog Željka Križana.

– Ja nisam za istočnu regiju i mogu vam obrazložiti na koji god hoćete način – kazao je načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin i pojasnio svoj stav:

– Sav civilizirani svijet ide na zapad, a mi bi sad išli na istok. Ne znam da li ste čuli da je netko otišao raditi na istok ili idu svi na zapad. Mislim da je zapad prioritet sigurno, a ono što su priče da ćemo dobiti nekakvih 15 posto više sredstava nekakvih poticajnih od 2023. godine ako uđemo u Istočnu regiju to su priče i pitanje je što se od toga bude ostvarilo. Istočna je sigurno zaostala regija, kazao je Mavrin i postavio pitanje vijećnicima:

– Pitam ja vas da li, kad bi pitali Čakovčane ili Varaždince da im nudite 15 posto da idu u Istočnu regiju, ja vjerujem da bi se 99 posto izjasnilo da ne želi ići u Istočnu regiju – pojasnio je svoj stav načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin.

Podsjetimo, ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti.

3 KOMENTARI

  1. Sramota od izjave, pa daje se malo načelniče upristojite i ne vrijeđajte slavonce i Slavoniju .
    Ovo je izjava bubnem i ostanem živ. Vratite si mentora/savjetnika ili šta već da vam piše govore za javnost kako bi bili smisleni , jer samom vam to ne leži. Žalosno je da niste razumjeli regionalnu podjelu RH ili smatrate da vodite jednu od najrazvijenijih općina koja pruža mladima ostanak (da ne biraju istok ili zapad).

  2. Sav civilizirani svijet ide na zapad, a mi bi sad išli na istok- to je izjava jednog načelnika iz koje se da zaključiti da na istoku ne žive civilizirani ljudi. Budući da načelnik ne pozna zemljopis, vrijeme je da sazna da na istoku Hrvatske žive Slavonci kulturni , civilizirani , ponosi. Da je Slavonija krvarila u domovinskom ratu , bila opljačkana, razrušena.
    Štošta je načelniku nepoznato ali nije sramota ne znati može se sve naučiti. Do kraja mandata vjerujem da će načelnik naučiti zemljopis lijepe naše. Sramota je vrijeđati svoj narod i dio svoje domovine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.