Najavljeni 25. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i organizatori i suorganizatori 25. Dana hrvatskog pučkog teatra na čelu s predsjednicom Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinkom Cjetojević  najavili su 25. Dane hrvatskog pučkog teatra koji će se  održati 22. i 23. veljače u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu.

 Dani hrvatskog pučkog teatra ove se godine održavaju jubilarni 25. put. Publici će se predstaviti šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 Riječ je o festivalu koji kroz kazališni izričaj okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku i različite dijalekte, a koji je svojevrsna svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine. Manifestacija se održava s ciljem očuvanja zajedničke nam hrvatske riječi i jačanja osjećaja pripadnosti Hrvatskoj.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je naglasio kako Dani pučkog teatra traju već 25 godina i zahvalio se svima koji su do sada sudjelovali u aktivnostima oko Dana pučkog teatra. Osobito se župan Bajs osvrnuo na rad prof. Stjepana Banasa koji je nažalost ove godine preminuo u 73. godini života.

– On je bio začetnik svih ovih događanja o kojima danas pričamo, on je bio i velilki prijatelj hrvatskog amaterskog kazališta u cjelini, bio je utemeljitelj i promotor Dana hrvatskog pučkog teatra, pisac koji je imao jedan plodan život koji je obilježila  ljubav prema svom rodnom kraju i onom što je radio – rekao je župan Bajs.

Za općinu Hercegovac, Dani pučkog teatra su od velikog značaja i svake godine privlače veliku pozornost kako kazališnih družina koje nastupaju tako i publike. Boro Bašljan načelnik Općine Hercegovac naglasio je kako se svi u općini trude za vrijeme trajanja manifestacije pokazati kako je Hercegovac jedna kulturno razvijena sredina koja je razvijena u svakom pogledu:

– Moram biti ponosan na činjenicu da takvo jedno malo mjesto i općina već 25 godina je domaćin ovakvom međunarodnom festivalu. U nekoliko navrata sam čuo i od gostiju koji dolaze u Hercegovac da se osjećaju prekrasno i da su prezadovoljni s našim gostoprimstvom i da iz Hercegovca uvijek nose lijepe uspomene – rekao je načelnik Bašljan.

Da iz godine u godinu bude i sve zanimljivija brine se Hrvatska čitaonica Hercegovac koja ju uspješno organizira. Inače, riječ je o udruzi koja pod ovim imenom djeluje od 1921. godine, a  koja je već desetljećima središte kulturnih događanja općine Hercegovac i okolnih mjesta. Zrinka Cjetojević predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac istaknula je tako kako su od 1921. godine do danas ukupno izvedene 123 premijere. Ove godine na Danima hrvatskog pučkog teatra bit će izvedeno 6 predstava.

– Zbivanja će početi slikarskom izložbom Željke i Igora Taritaš. Uz pomoć Ogranka Matice Hrvatske iz Garešnice bit će uprizoren život i rad prof. Stjepana Banasa. Otvorenje manifestacije bit će od 18 sati u petak, a otvorit će ga nakon dodjele priznanja domaćini Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac koja će izvesti predstavu „Pidžama za šestero“ – rekla je Cjetojević.

Dani hrvatskog pučkog teatra već godinama se održavaju pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije koja na taj način daje potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske. Također, podržavajući održavanje ove manifestacije Bjelovarsko-bilogorska županija potiče djelatnost hrvatskih kazališnih družina i pojedinaca koji svojim radom pridonose očuvanju materinskoga jezika i hrvatske kulturne tradicije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.