Fantastični kuglof od čokolade s orasima

0
205

Kuglof je mekani kolač koji se najčešće jede za blagdan. Ukusan je i vizualno privlačan zbog toga što se peče u visokom, dekorativnom kalupu koji daje kolaču karakteristični izgled. 

Popularan je u zemljama središnje Europe uključujući Njemačku, Austriju, Švicarsku, Slovačku, Češku, Poljsku i Hrvatsku. 

Sastojci

  • 180 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 1 Limun šećer Dolcela
  • 150 g Glatkog brašna Podravka
  • ½ Praška za pecivo Dolcela
  • prstohvat soli
  • 1 žlica Kakaa u prahu Dolcela (10 g)
  • 50 g mljevenih oraha
  • 150 g jezgri oraha
  • Za glazuru:
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 40 g maslaca

Priprema

Maslac zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu natrganu na kockice.

Miješajte dok se čokolada ne otopi.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite u snijeg.

Uz miješanje postepeno dodajte i šećer.

Žumanjke i šećer u prahu pjenasto izmiješajte i dodajte vanilin šećer, limun šećer i pripremljenu čokoladu.

Zatim umješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, soli, kakaom i mljevenim orasima.

U smjesu lagano umiješajte pripremljene bjelanjke i na kraju jezgru oraha.

Smjesu istresite u kalup za kuglof koji ste prethodno dobro premazali maslacem i posuli brašnom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C 50-55 minuta.

Pečeni kolač malo ohladite i izvadite iz kalupa te ostavite da se ohladi.

Pripremite glazuru i prelijte kolač.

Savjet

Koristite veći kalup za kuglof (Ø 22 cm).

Izvor:coolinarica.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.