Dogodilo se na današnji dan – 18. veljače

Mirovnim ugovorom, u povijesti poznatim kao Zadarski mir, sklopljenim između hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinskog i Mletačke Republike završen je, barem privremeno, sukob za istočnu jadransku obalu koji je trajao stoljećima. Mirom, koji je potpisan 18. veljače 1358. u sakristiji crkve samostana sv. Frane u Zadru, Mlečani su se odrekli „cijele Dalmacije i to od polovine Kvarnera do granica Drača“, a njihovi duždevi naslova dux Dalmatiae et Croatiae. Kralj Ludovik I., pak, vratio je Mlečanima područja koja je zauzeo ratovanjem u Istri i Venetu. Zadarski mir značio je vraćanje Dalmacije u sustav vlasti hrvatsko-ugarskih vladara, a privremeno je ostvarena i cjelovitost hrvatskih zemalja.

Jedan od najneobičnijih križarskih vojni svakako je bio Šesti križarski rat (1228. – 1229.) tijekom kojeg je car Fridrik II. Hohenštaufovac mirnim putem dobio sveti grad Jeruzalem. Rezultat je to ugovora Fridrika II. i egipatskog sultana al-Kamila sklopljenog 18. veljače 1229. godine. Usto je dogovoreno desetogodišnje primirje. Fridrik je uzeo naslov kralja Jeruzalema (već je nosio titule cara Svetog Rimskog Carstva, kralja Njemačke i kralja Sicilije) te Jeruzalemskom kraljevstvu (tada sa sjedištem u Akri) priopojio i Nazaret, Sidon, Jaffu i Betlehem. Muslimani su, pak, zadržali kontrolu nad Brdom hrama, džamijom Al-Aksa i Kupolom na stijeni. Židovima je ponovo bilo zabranjeno živjeti u Jeruzalemu.

Osamnaestog veljače 1405. godine, dok je pripremao pohod na Kinu, od bolesti je umro veliki osvajač Timur, poznat kao Timur Lenk ili Tamerlan. Njegovo ime Timur znači željezo na turskom, dok su pridjevi Lenk odnosno -lan izvedeni iz iranskog naziva Timur-i lang: Timur Šepavi. Njegove su vojske zauzele golem prostor od Delhija u Indiji do Moskve u Rusiji, te od gorja Tanšan u Aziji do Anatolije. Iako je bio posljednji veliki stepski osvajač koji je ulijevao strah u kosti ljudima diljem Euroazije, danas je relativno slabo zastupljen u popularnoj kulturi, vjerojatno jer je pao u sjenu drugih osvajača poput Džingis-kana ili Atile.

Svatko je od nas barem ponekad htio živjeti kao Huckleberry Finn – pobjeći iz škole, izvoditi nestašluke, biti slobodan i bježati od strogih pravila društva. Huck Finn postao je jedan od najpoznatijih likova dječje književnosti i jedan od najomiljenijih nevaljalaca. Djelo je objavljeno 18. veljače 1885. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.