Zlatni pir proslavilo 5 čazmanskih bračnih parova

Matica umirovljenika Čazma ove godine prvi put je organizirala svečano obilježavanje „Zlatnog pira“ članova Matice koji su zajedno 50 godina u braku. Ove godine na proslavu i obilježavanje dijeljenja dobra i zla punih pola stoljeća, odazvalo se pet parova Zlata i Mato Štefović, Milka i Franjo Krovina, Ljubica i Stjepan Đuran, Lucija i Stjepan Krčmarić i Ljubica i Stjepan Pavleković.
Na početku parove je pozdravila i čestitala predsjednica Matice Ivančica Bukovac:

Danas smo se okupili da bi proslavili Zlatni pir naših članova. Pedeset godina braka nije malo i velika je stvar. Ja vam čestitam u svoje osobno ime i u ime svih naših članova Matice. Želim vam puno zdravlja, sreće, zadovoljstva i da dočekate dijamantni pir i da ga zajedno u Matici proslavimo – kazala je Bukovac.
Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Čazme koji je pohvalio ideju Matice da se bračni parove okupe. Čestitajuć Pirak je rekao:

– Zahvaljujem vam se što se odazvali ovoj proslavi. Znam da vas je trebalo biti i više ali na žalost neki su bili spriječeni i nisu danas mogli biti s nama. Ja svima vama ali i njima čestitam ovaj važan jubilej u vašim životima u svoje osobno ime ali i u ime svih naših sugrađana Čazmanki i Čazmanaca. Neka vam je sretan ovaj zlatni pir i želim vam da se ovdje na istom mjestu nađemo i na dijamantnom. Lijep je poduhvat što ste dogurali do ove obljetnice. Svi mi koji smo u braku znamo da to ponekad i nije lako ali kroz razumijevanje i lijepi suživot prođu i godine i ponekad se zapitamo kako tako brzo – kazao je Pirak koji je slavljenicima u ime Grada poklonio veliku tortu.

Svi parovi istaknuli su kako im zajednički život pedeset godina sa svim što donosi nije bio uvijek ispunjen lijepim, već ponekad i ružnim trenucima, ali su razumijevanje, odmjerenost i naravno ljubav uvijek bili ti koji su pomogli da, kako osobne, tako i druge nedaće prebrode. Zlata i Mato Štefović vjenčali su se kada je Zlata imala samo 16 godina, a svadba je trajala tri dana:

– U ovih pedeset godina bilo je svašta bilo je i lijepih i veselih dana ali bilo je i tužnih dana kada dva tri dana nismo razgovarali ali na kraju smo našli zajednički jezik i dogovorili se. Moram sada reći i ovako javno, ja sam puno puta otišao u lov dok je moja žena sjela na traktor i radila moj posao i ja joj na tome zahvaljujem. Ovih pedeset godina mi smo uspjeli doživjeti zajedno zato što smo sve ove godine imali razumjevanja – kazao nam je Mato Štefović.

Milka i Franjo Krovina govorećii nam o svojim zajedničkim godinama života kazali su da su prošle u ljubavi i razumjevanju.

– Kao i svi imali smo i boljih i lošijih dana – kazali su nam supružnici Krovina i zahvalili Matici što je organizirala ovo druženje.

Ljubica i Stjepan Đuran zahvalili su gradonačelniku Piraku što se odazvao ovom druženju i predsjednici Matice umirovljenika Čazma Ivanki Bukovac što je Matica organizirala ovo druženje:

– Ovih pedeset godina ja bi mogao sažeti u jedan dan. I mi smo se nekada po danu posvađali ali bi se uvijek po noći pomirili. I mi smo imali i lijepih ali i grdih i teških dana. Školovali smo djecu i bili sirotinja ali sve smo prebrodili i došli do ovih pedeset godina braka. Sačuvalo nas je razumjevanje, poštenje i najviše ljubav. Svima koji uspiju doći do pedeset godina braka treba čestitati – kazali su nam supružnici Đuran.

Lucija i Stjepan Krčmarić istaknuli su kako im je ponekad bilo jako teško zbog razdvojenosti na koju su bili primorani zbog Stjepanovog posla. I iza njih bilo je i lijepih i teških dana:

– Zahvaljujemo Bogu što nam je pomogao da izdržimo ovih pedeset godina. On nas je spajao kroz obitelj i kroz djecu i drži nas i danas. Kada bi znali ljudi kako je lijepo dočekati pedeset godina braka ali i teško da bi bili presretni da su na našem mjestu – kazali su supružnici Krčmarić i dodali kako je u braku najbitnija tolerancija.

Ljubica i Stjepan Pavleković su bračni par koji nikada u pedeset godina braka nisu šutjeli jedan od drugog. Kako je objasnila gospođa ljubica ona je ta koja nije mogla šutjeti:

– Ja nisam nikada šutjela, Stjepan je otišao van ali ja bi i dalje pričala i pričala. Nije da se nismo posvađali ali u tim našim svađama nikad nije bilo ljutnje – otkrila nam je Ljubica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.