Rimovska koleda u Bjelovaru

Rimovska koleda je običaj koji se provodi i njeguje u mjestu Rimov u blizini Čeških Budejovica u Češkoj Republici.

Bjelovar će imati prilike vidjeti koledare iz Češke u subotu, 16. veljače 2019. Nakon prijema u Gradu Bjelovaru, koledari će obilaziti središte grada pjevajući i plešući, točiti besplatno češko pivo pa čak i pucati iz topa.

Obilazak grada počinje u 11:00 sati. Povorka će krenuti parkom od Gradske uprave (Trg Eugena Kvaternika 2) prema Gundulićevoj ulici, zatim će proći Haulikovu ulicu te korzo. Koledari će korzom ići do Šetališta Ivše Lebovića. Proći će zatim bjelovarsku tržnicu, Mažuranićevu ulicu te se vratiti parkom do Gradske uprave.

Ima dvanaest koledara, kao dvanaest apostola koji su odjeveni u crna odijela i nose lentu vezanu oko struka, dok njihov vođa nosi lentu preko ramena u bojama državne zastave. Deset koledara ima još “majku” koja ih vodi u krug dok je jedna osoba predvodnik, odjevena u bijelo. Najljepši dio su njihovi visoki šeširi koji su veliki i teški, ukrašeni s 365 ružica koliko ima dana u godini. Ružice su u raznovrsnim bojama cvijeća. Na vrhu šešira je kruna s pet ružica kao pet Kristovih rana. Na rubu šešira su crvene i bijele trakice koje označavaju krv i znoj Isusa Krista.

Dođite i pogledajte kako Česi njeguju svoju tradiciju čestitara, Rimovskom koledom i zaželite im dobrodošlicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.