BBŽ treća županija u Hrvatskoj po rastu BDP-a

Bjelovarsko-bilogorska županija treća je županija u Hrvatskoj po rastu BDP-a po posljednjim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za 2015./2016. godinu po kojima je županijski bruto domaći proizvod rastao za 6,16 %.

– Prema zadnjim podacima za 2016. godinu gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i ukupnost BDP-a po stanovniku ima porast treći u Hrvatskoj. Naime, naš porast je 6,16 % i ispred nas je samo Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija. Međutim, ono što je ključno kada gledamo podatke od 2013. godine pa do sada, onda je BBŽ temeljem porasta koji se iskazuju svake godine  druga županija po porastu BDP-a po stanovniku – kazao je župan Damir Bajs.

Time je rast pozitivnih gospodarskih brojki postao trend u županijskom gospodarstvu koje prema svim dostupnim podacima u najvažnijim gospodarskim parametrima raste. Četiri godine za redom županijski BDP ukupno je rastao za 12,52 % i po rastu na četverogodišnjoj razini Bjelovarsko-bilogorska županija smjestila se na drugo mjesto od svih hrvatskih županija i grada Zagreba.

– Moram naglasiti kada gledamo neovisno o tim porastima koji su na vrhu u Hrvatskoj da ipak županijsko gospodarstvo nije tamo gdje mi želimo da bude, a to je  barem u sredini ljestvice hrvatskih županija. Dakle, još uvijek smo mi negdje na petnaestom mjestu. Međutim s takvim brojkama iza kojih se krije gospodarstvo, ulaganja, broj zaposlenih, dohodak, prihodi i dobitak možemo stići one koji su ispred nas – dodaje Bajs.

Ključna činjenica jest da je gospodarski rast postao trend i da po trendu rasta BBŽ je među vodećim županijama u državi po ključnim pokazateljima u gospodarstvu, a to se odnosi na porast izvoza, povećanju investicija u županijsko gospodarstvo, ali i o činjenici da je županija treća u Hrvatskoj po smanjenju nezaposlenosti, a bilježi se i rast zaposlenosti. Na to se veže i povećanje neto plaća za 9 %.

– Ja moram iskazati svoje zadovoljstvo s tim trendovima. Naravno, morat ćemo se potruditi svi zajedno da stignemo sve one koji su ispred nas. Međutim ako smo sada treći u Hrvatskoj, a drugi kada gledamo malo dulje razdoblje, trend rasta gospodarstva postao je očit. Moram naglasiti i da brojke iz 2017. i 2018.godine daju povoda optimizmu da će se ovakav trend nastaviti. Ono što nama nedostaje su veće strane investicije i tu očekujem rješavanje mogućnosti te naše prometne povezanosti  brzom cestom do Zagreba, tih 17 kilometara kako bi potencijalnim investitorima mogli reći da imamo brzu cestu – zaključio je župan Bajs na današnjoj konferenciji za novinare. Na konferenciji za novinare  su još bili predsjednik HGK – Područne komore Bjelovar Jakov Ćorić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić.

– Broj zaposlenih u našoj županiji je u 2017. rastao za 660 radnih mjesta, sa 13 051 na 13 710.  S druge strane, što je temelj i baza za ukupan bruto domaći proizvod je ukupan prihod trgovačkih društava koje su članice gospodarske komore i tu je rast sa 6,4 milijarde kuna na  6,9.  Za još optimističniju situaciju možemo gledati rast investicija u dugotrajnu imovinu. Mi smo imali rast sa 127 na 186 milijuna kuna što je preduvjet za novo zapošljavanje i novi rast ukupnog prihoda, samim time i rast BDP-a. Ako tome još dodamo i obrtnike i ukupna događanja možemo računati da smo i dalje u pozitivnim trendovima, da županija ima jako dobru perspektivu – istaknuo je Jakov Ćorić,  predsjednik Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Bjelovar.

– Imam osjećaj da se napokon nakon dugo godina čitav niz okolnosti sklopio da ovo bude optimistična godina za obrtnike. Sve ovo što se tiče velikog gospodarstva poput te naše brze ceste je ograničavajući faktor , ali mislim kada se taj zamašnjak napokon pokrenuo mora se dobro završiti. Ovih dana napokon su izmjene Zakona o obrtu ušle u javnu raspravu gdje će se školstvo urediti na način kako je to Obrtnička komora željela što je isto bila jedna od kočnica.  Također, osim nikad većih državnih poticaja za otvaranje novih obrta za zapošljavanje tu je i konstantna suradnja sa županom, jednim od prvih dužnosnika koji je prije dosta godina započeo ozbiljnu suradnju s obrtnicima – naglasio je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.