Sastojci
- 3luka
- 1 kgmješanog mljevenog mesa
- 1fant za lazanje
- 1 dclv rhnja
- 2 kutije(po 40 dag)lazanja
za bešamel;
- 1/4 margarina
- 2 v.ž brašna
- oko 7,5 dcl mlijeka
posip;
30-40 dagribane gaude
Priprema
- Luk se sitno nasjecka pa se izdinsta na malo ulja.Kad postane staklast doda se mu mljeveno meso,začini s vegetom i soli.Dinstati oko 15-20 minuta.
- Fant rastopiti u pola litre tople vode i umiješati u mljeveno pa dobro promiješati.Na kraju umiješati vrhnje,nek provri pa maknite s vatre i ohladite.
- Za bešamel otopite margarin na vatri,posipajte brašnom,zapržite pa polagano mješajući dolijevajte mlijeko.Kad prokuha i zgusne se,maknite s vatre i ohladite.
- Lazanje stavljajte kuhati u vrelu slanu vodu na nekoliko minuta da postanu savitljive-stavljajte kuhati toliko komada koliko vam treba za 1 red u tepsiji(za veći i dublji pleh trebalo mi je 5 komada)
- Gaudu naribajte.Tepsiju premažite uljem pa složite 1 red prokuhanih lazanja.Gore rasporedite dio(1/4)smjese od mesa i luka.
- Na svaki dio s mesom stavljajte red bešamela u tankom sloju(rasporedite si na 4-5 djela )da vam ostane dovoljno za svaki red i još za vrh te da vam je svaki red odprilike podjednako nadjeven.
- Svaki red posipajte s malo sira.Na vrhu se stavi red lazanji,prelije s bešamelom i obilno posipa s sirom.Stavi se peći na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta,tj.dok se korica na vrhu lijepo ne zapeče do zlatno-smeđe boje.
- Narezati kad malo odstoji i poslužiti.
Izvor: Podravka.hr