Župan Bajs posjetio Suvenir Arbor

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu županijskoj ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor i tom prilikom obišao novoizgrađene i novoopremljene pogone Suvenira te prisustvovao potpisu ugovora s izvođačem radova za gradnju još jedne nove proizvodne hale. Naime, ustanova je to koja je u velikom investicijskom ciklusu izgradnje i opremanja novih proizvodnih pogona.

Tako se ulaganja u nove proizvodne hale, proizvodnju i opremu u Suveniru u zadnjih nekoliko godina penju na preko 4 milijuna kuna. Totalni je to preokret tvrtke na bolje koji nije došao preko noći jer riječ je o županijskoj ustanovi koju  je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs 2013. kada je ponovno postao župan zatekao u teškom stanju, praktički pred zatvaranjem s dugovanjima prema državi, dobavljačima i samim radnicima u iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Svjestan situacije, ali i značaja tvrtke koja zapošljava osobe s invaliditetom župan Bajs tada se ulovio u koštac s problemima i krenulo je rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, Hrvatskim šumama, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a samim time i za svoja radna mjesta svjesni činjenice ukoliko se proizvodnja u Suveniru ugasi da će više teško doći do radnog mjesta.

Tadašnji napori županijske vlasti i nastojanja da spase jednu od rijetkih ustanova koje zapošljavaju osobe s invaliditetom urodili su plodom i Suvenir je krajem prošle godine uspješno izašao iz predstečajne nagodbe, a paralelno s tim ulaže se i u proizvodnju.

„Prije 15 godina kada smo preuzeli osnivačka prava, ova ustanova sada ima drugi preporod. Prije 5 godina tvrtka je imala uvjete za stečaj i mi smo odlučili da zajedno s radnicima, sa sindikatom i tadašnjom upravom pokušamo napraviti sve što je moguće da ona opstane. Predstečajni plan je prihvaćen i moram reći da je prije koji mjesec tvrtka izašla iz predstečaja. Ključno je da smo to radili zbog ljudi koji ovdje rade, da bi našim sugrađanima, osobama s invaliditetom koji se kroz inkluziju i posao uključuju u svakodnevni život. Ne samo što je tvrtka izašla iz predstečaja napravili smo preokret i u drugim stvarima. Danas imamo situaciju da se završava jedna investicija i potpisuje ugovor na 2 milijuna kuna“, naglasio je župan Damir Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.