Čazma i Štefanje zajednički u projektu “Čuvajmo okoliš zajedno”

Početna konferencija projekta “Čuvajmo okoliš zajedno”

Održana je početna konferencija projekta “Čuvajmo okoliš zajedno”. Ovaj projekt provode zajedno Općina Štefanje i Grad Čazma.  Projekt je započeo 2018. godine i traje do ožujka 2020 godine. Program projekta tiče se izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, čiji je cilj informirati i educirati cijelokupno stanovništvo Grada Čazme i Općine Štefanje o održivom gospodarenju otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Do sada u sklopu projekta održana je jedna radio i TV emisija, napravljeni su plakati koji su postavljeni u javne prostore kako bi građani mogli biti sa projektom upoznati. Isto tako napravljeni su letci koje je Komunalno poduzeće podijelilo korisnicima.

U sklopu ovog projekta bit će održane i edukativna konferencija za obuku edukatora te 4 javne tribine u Čazmi i Štefanju na kojima će svi zainteresirani građani moći nazoćiti i informirati se o svemu onom što ovaj projekt sačinjava.

– Nastojimo komunicirati sa javnošću, nastojimo educirati građane, a posebno one najmlađe. Postupanje s otpadom je postupanje s nečijom sviješću, a svijest se najbolje mijenja kod onih koji još nisu usvojili loše navike – kazala je pročelnica upravnog odjela za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju Grada Čazme Andrea Prugovećki Klepac najavljujući projekt. O finacijskoj visini projekta je rekla:

– Projekt je vrijednosti  310.000,00 kuna, financirano iz Kohezijskog fonda. Mi smo ostvarili financiranje iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u visini od 85%. Dakle 15% je naše financiranje tako da smatramo da je to izuzetno povoljno za nas – dodala je Prugovećki Klepac.

Sunositelj aktivnosti je Općina Štefanje, koja je s Gradom Čazma ranije potpisala Sporazum o udruživanju u provedbi projekta. Načelnik Općine Štefanje Ivo Emić kazao je za ovaj projekt da je hvale vrijedan i da se nada da nije zadnji u kojem su se udružili Štefanje i Čazma. Emić je naglasio i važnost edukacija:

– Možemo mi nabaviti i tehnologiju ali ako ne educiramo stanovništvo o načinu upotrebe tehnologije onda je džaba ulog svih sredstava. Zaštita okoliša je potrebna, jer njegovo zagađenje je jedna ogromna prijetnja čovječanstvu. Veseli me da ćemo mi na području Čazme i štefanja provesti sve planirane projekte i da ćemo kroz par godina zadovoljiti  europske standarde o očuvanju okoliša na području naših zajednica – kazao je Emić.

– Kroz ovaj projekt smo udružili snage jer shvaćamo da imamo isti problem i najviše ćemo raditi na edukaciji našeg stanovništva. Najbolji za edukaciju su naši najmlađi stanovnici i vjerujem da će škole i vrtići biti naši najbolji partneri da uspješno provedemo ovu akciju – rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

-Mi u Čazmi smo se trudili proteklih godina očistiti divlja odlagališta otpada. Imali smo ih tridesetak, rekli bi, koliko sela toliko divljih odlagališta. Kroz ranije projekte fonda za zaštitu okoliša smo sve te divlje deponije sanirali. Sada smo opet na prekretnici i nekako kao zemlja malo i kasnimo za europskim standardima zbrinjavanja komunalnog otpada. U Čazmi već dulje vrijeme provodimo odlaganje komunalnog otpada na kućnom pragu. Podijelili smo i dio kompostera u koje ljudi kompostiraju i poslije taj kompost iskoriste. U planu nam je vlastitim sredstvima kupiti kompostere ove godine i podijeliti po domaćinstvima. Želja nam je smanjiti količinu otpada koji se odlaže. Ove godine zatvorit ćemo i odlagalište otpada i bit ćemo eko-grad – kazao je Pirak.

početna konferencija projekta “Čuvajmo okoliš zajedno”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.