Bjelovarsko-bilogorska županija i u 2019. nastavlja s potporama za novorođene bebe

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je obitelj u Zrinskom Topolovcu, korisnike županijske mjere naknade za novorođeno dijete u obitelji. Prinova u obitelj u Zrinskom Topolovcu stigla je u srpnju prošle godine, a riječ je o malenoj Evi Ban. Tijekom posjeta župan Bajs uručio je mami malene Eve, Matei Kozini rješenje Bjelovarsko-bilogorske županije kojim je utvrđeno pravo na naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 500 kuna te prigodne poklone za bebu.

Bjelovarsko-bilogorska županija od 2008. godine u svrhu populacijske politike provodi mjeru naknada za svako novorođeno dijete u obitelji na području županije. Prošle 2018. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaprimljeno je 1082 zahtjeva za što je iz županijskog proračuna izdvojena 541 tisuća kuna.

Najviše zahtjeva tijekom prošle godine zaprimljeno je s područja grada Bjelovara njih 313, dok je najmanje zahtjeva za naknadu zaprimljeno s područja općine Severin – 4. U Zrinskom Topolovcu tijekom prošle godine rođeno je devet beba među kojima i malena Eva Ban.

„Eva je bila palčić,  rođena je u 31.tjednu. Porod je dobro prošao, nije bilo teško. Bila je u inkubatoru 10 dana. Ova potpora Županije nam puno znači, djetetu uvijek nešto treba tako da nam ovo dobro dođe. Jako smo zahvalni Županiji“, rekla je Evina majka Matea Kozina.

Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja prosječno oko pola milijuna kuna godišnje za naknade za novorođeno dijete. To je program koji traje već 11 godina za vrijeme kojih je za tu namjenu iz županijskog proračuna izdvojeno preko 5,5 milijuna kuna.

Treba spomenuti kako i većina naših jedinica lokalne samouprave ima naknade za svako novorođeno dijete na svom području i mjere su to koje su u punom smislu riječi došle u najbolje ruke. Mjere su to ali i znak pažnje prema svakog obitelji na području županije koja dobije novog člana.

„Bjelovarsko-bilogorska županija već 11 godina ima program kojim podupiremo roditelje koji imaju novorođenčad. Prošle godine predviđeno je 500 tisuća kuna, ali meni je drago da je taj iznos nadmašen. Imali smo 1082 zahtjeva. To prati i onu situaciju gdje je u našoj OB Bjelovar prošle godine rođeno 60 djece više nego 2017.godine. Potpore koje idu prema obiteljima su ključne i moramo nastaviti s time. Ove godine, kao i do sada očekujemo da taj broj zahtjeva bude jednak ili nadamo se i veći, a kada govorimo o tome onda Županija razmišlja da te iznose poveća, posebice možda za obitelji koje imaju troje djece ili više gdje su i troškovi puno veći“, istaknuo je župan Damir Bajs.

1 KOMENTAR

  1. Kada će grad Bjelovar poticat novorođenčad sa jednokratnom naknadom za drugo ili više djece od najmanje 50. 000kn tad će prirast u par godina biti najmanje triput veći…naravno treba istaknuti da bi uvjet trebao biti da to ostvaruju samo djeca zaposlenih oba roditelja čija primanja ne prelaze državnu košaricu…a ne da se potiču kao do sada samohrani roditelji koji nigdje ne žele radit jer žive od dječje pomoći i socijalne!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.