Javna tribina “Sigurnost na internetu” – Na internetu nikad nismo sigurni!

Pučko otvoreno učilište Bjelovar ustanova je koja u svom programu ima tečajeve i radionice informatike za sve dobne skupine, od najmlađih do umirovljenika, te izobrazbu za računalstvo. Ponukani  nedavnim događajem  prevara  na društvenim mrežama Pučko otvoreno učilište organiziralo je javnu tribinu „Sigurnost na internetu“ na kojoj su  predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i informatički stručnjaci govorili o tome kako se zaštiti od raznih prevaranata i prevara putem interneta.

U zadnje vrijeme najeksponiraniji slučaj prevare putem društvenih mreža je slučaj dvije starije ženske osobe koje su prevarene putem Facebooka na način da im se nepoznati muškarac predstavio kao američki marinac koji je u mirovnoj misiji i kroz komunikaciju je izgradio povjerenje, bilo je tu i obećavanja braka, kupovine kuće itd., i na taj način je jedna žena isplatila oko 7.000,00 kuna dok je druga na ovaj način izgubila veću količinu novca.

Monika Zorić, voditeljica grupe za opći kriminalitet PU bjelovarsko-bilogorske dala je neke savjete kako se zaštititi na internetu, uz napomenu da i uz sve mjere predostrožnosti nikad nismo sigurni.

– Ono što je bitno, ne davati svoje osobne podatke, zaštiti se što je moguće više, koristiti sigurnosne mehanizme dostupne na društvenim mrežama kako nitko ne bi mogao koristiti naše osobne podatke. Ne prihvaćati zahtjeve za prijateljstvom nepoznatih osoba, a ako netko i pošalje zahtjev za prijateljstvom, ne prihvaćajte priču tipa, ne radi mi kamera jer jedino putem kamere možete vidjeti komunicirate li stvarno s tom osobom ili ne. Putem fotografija ne, trebala bi ići online komunikacija putem kamere da vidite s kim imate posla, a li opet i ta osoba vas može prevariti. Znači, nikad niste sigurni – kazala je Zorić.

Prevencija i u slučaju prevara putem interneta je bitna, a Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju u PU bjelovarsko-bilogorskoj ističe kako je sigurnost na internetu jedan novi izazov.

– Ono na što smo usmjerili naš preventivni rad je na najosjetljiviju skupinu u društvu, djecu. Imamo preventivni projekt „Sigurni na internetu“ i učenicima osnovnih škola držimo edukacije o rizičnim ponašanjima, samozaštitnim ponašanjima i isto to radimo s njihovim roditeljima. Uz to provodimo i projekt „Sigurno u trećoj životnoj dobi“ gdje su najvažnije teme krađe i prevare kako u stvarnom životu, tako i na internetu, savjeti kako se zaštiti da ne postanu žrtve krađe ili prevare – rekla je Vukalović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.