Bjelovarsko-bilogorska županija i ove godine pomaže poljoprivrednicima subvencijom kamata na kredite za proljetnu sjetvu

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o kreditiranju proljetne sjetve s predstavnicima pet komercijalnih banaka Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom,  Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom. Bjelovarsko-bilogorska županija ima čak 17 potpornih mjera u poljoprivredi, a jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih u provođenju je upravo mjera kreditiranja proljetne sjetve.

Bjelovarsko-bilogorska županija već 15 godina ima kreditne linije za poljoprivrednike koje su vezane uz proljetnu sjetvu, rekao je župan Bajs prilikom potpisivanja Ugovora i dodao kako Županija želi omogućiti ratarima u ovom dijelu godine kada je repromaterijal jefiniji uštedu pri kupnji svega potrebnog za proljetnu sjetvu.

– Potpisom ovog Ugovora kreće odobravanje kredita, a o uspješnosti kredita naznačit ću da smo u ovih 15 godina dobili preko 200 milijuna kredita za naše poloprivrednike, predano je oko 4 700 zahtjeva i očekujemo da se ove 2019. to nastavi. Proširuje se i mogućnost korištenja kredita i vjerujem da će to naši poljoprivrednici iskoristiti posebice zato što su ove godine banke smanjile kamatne stope tako da se one kreću između 4 i 4,5 %, a uz subvenciju od 2,8% od strane Županije kreditna linija je na samo 1,2%, a to je najniža kamata koja se ovog trenutka može dobiti u Hrvatskoj – rekao je župan Bajs.

Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a od unazad dvije godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle, povrtlarske kulture.  Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Da je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije i dobro osmišljenom potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih Županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.