Čazma dobiva automatsku meteorološku postaju

Za razliku od većine drugih gradova i naselja Čazma je jedna od onih koja do sada nije imala sustavno meteorološko mjerenje. No, to će se od ovog proljeća promijeniti.

Naime, Grad Čazma dobit će automatsku meteorološku postaju koja će biti smještena u Cerini. Sredstva za njenu nabavu osigurat će DHMZ iz fondova EU, a Grad Čazma obvezao se osigurati zemljište na kojem će postaja biti postavljena.

-U fazi smo sklapanja ugovora sa Državnim hidrometerološkim zavodom o osnivanju prava služnosti radi postavljanja automatske meteorološke postaje u Čazmi. Konkretno bit će smještena u Cerini na vatrogasnom poligonu. Ona će služiti za mjerenje vjetra temperatura i oborina, a posebno će biti od koristi poljoprivrednicima i voćarima kod izračuna statističkih modela vremenskih prilika – kazao nam je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Sustav će se moči pratiti na linku, a sastoji se od automatske meteorološke postaje koja će uz standardne parametre stanja zraka mjeri tlak, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina, UV index, solarno zračenje, isparavanje iz tla itd.

Tim projektom građani Čazme i okolice dobit će realne meteorološke podatke koji će im biti dostupni  24 sata dnevno.Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.