19 gradonačelnika i načelnika s područja BBŽ pozdravilo Odluku Vlade o svrstavanju u Panonsku regiju

O novoj statističkoj podijeli Hrvatske u Grubišnom polju konferenciju za novinare održali su saborski zastupnik Miro Totgergeli i 19 gradonačelnika i načelnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji su potpisali apel koji je upućen premijeru Plenkoviću u svezi svrstavanja Bjelovarsko-bilogorske županije u regiju Panonska Hrvatska kroz  postupak izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine ili kako se popularno zove NUTS 2.

Totgergeli je na početku zahvalio Vladi zbog pokretanja postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku jer godinama smo bili u istoj regiji s Gradom Zagrebom koji ima BDP po glavi stanovnika veći od prosjeka EU, pa samim time poduzetnici s područja naše županije, a i drugih su mogli manje sredstava povlačiti iz  fondova nego što bi to bilo da su te podjele još 2012. bile drugačije napravljene.

Zahvalio se Totgergeli Vladi i zato što je uvažila apel 19 od 23 gradonačelnika i načelnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i što je napravljeno najbolje za poduzetnike naše županije, a to je da svaki poduzetnik koji želi ulagati u BBŽ i otvarati nova radna mjesta može povući 15 % više potpora nego što bi to bilo da smo svrstani u sjevernu Hrvatsku, rekao je Totgergeli i dodao:

– Potpuno mi je nerazumljivo da župan naše županije ide protiv 19 gradonačelnika i načelnika. To nisu samo HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici, oni su iz svih stranaka, ima i nezavisnih. Prema tome to je jedna većina, jedan zdravi razum i nije dobro da ljudi koji razumiju o čemu se radi kod statističkih podjela, da onda namjerno u javnost plasiraju krive informacije i praktički plaše naše građane da neke stvari sad budu trebali raditi u Osijeku, a ne više u Zagrebu. Kao što se do sad liječili u bjelovarskoj bolnici, neki u virovitičkoj, a neki u pakračkoj, nastavit ćemo se tako liječiti i dalje, a kad to nećemo uspjeti u tim bolnicama onda ćemo se liječiti u Zagrebu kao što je to bilo i do sada. Tu nema nikakve bojazni, tu se ne radi o nikakvoj upravnoj ili bilo kakvoj drugoj podjeli RH već samo o statističkim regijama – rekao je Totgergeli.

Domaćin konferencije za novinare gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh rekao je kako Grubišno polje ima dosta iskustava vezanog uz statističke regije jer je prije 15-tak godina Grubišno Polje ušlo u potpomognuto područje zbog nerazvijenosti.

– Dobro smo to iskoristili jer smo kroz tu odluku iskoristili puno i kao lokalna samouprava, a najviše koristi imalo je naše gospodarstvo. Mislim da je i ova odluka o pripadnosti Panonskoj regiji jedan veliki gospodarski projekt, a ne politički i drago mi je da smo se uspjeli izboriti da tu pripadamo jer naša iskustva takva da to svakako trebamo iskoristiti kazao je Mađeruh.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ponovio je svoje stajalište kako se ne radi o regionalnoj podjeli već o statističkoj, odnosno podjeli temeljem koje se dobiva više novca ili manje novca. Hrebak je povukao paralelu sa  Koprivničko – križevačko županijom koja ide na sjever, a tamo nitko ne slavi zbog toga. Osvrnuo se na reakciju gradonačelnika Đurđevca koji je tražio mogućnost da i oni dobe mogućnost da se sami izjasne kako bi Đurđevac povukao županiju da i oni uđu u Panonsku Hrvatsku, a kako je i Kešer predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a alarmirao javnost kako to nije dobro za tu županiju.

– Ja prije nego što sam donio svoju odluku zvao sve uvažene stručnjake iz područja EU fondova, profesore na pravnom fakultetu i svi su mi rekli da je ovo jedino zdravo razumno riješenje  i svi su se čudili zašto BBŽ koja je uopće dobila pravo izbora uopće ide prema sjeveru? Ja znam da je u našem mentalitetu koji smo naslijedili iz prošlih vremena ostalo to da mi svi želimo biti pametni, lijepi i uspješni i da volimo piti kavu tamo, jer tamo gdje je razvoj nekakva je bliža vatra. Na žalost, tako nije u ovom slučaju. Što se tiče teritorijalne podjele, ako se jednog dana dođe u obzir da se radi teritorijalna i regionalna reorganizacija, ja ću biti prvi koji će dignuti ruku da se ide prema sjeveru, ali ovo je nešto sasvim drugo. Statistička podjela po kojoj će nerazvijeni krajevi dobiti više novca. Glavna politika EU je kako da oni nerazvijeni uđu u neki prosjek da se razviju – kazao je Hrebak.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak rekao je kako je ova situacija okupila gradonačelnike i načelnike koji su potpisali dokument kojim se traži da se Bjelovarsko-bilogorska županija smjesti u Panonsku regiju.

– Ne zato što želimo ići na istok kako se to  prezentira, kao da je to nešto loše, ne bih rekao da je naša Slavonija nešto loše, to je pogrešno tako prezentirati rekao je Pirak i nastavio:

– Mi smo očekivali da će nas župan pozvati da razgovaramo o tome, a koga će zvati ako ne nas gradonačelnike i načelnike koji se najviše borimo s tim da gospodarstvo privučemo u svoje sredine, da nam statističke brojke budu bolje, da ne budemo treći odozada u razvijenosti. Očekivali smo poziv župana da to raspravimo. On je odlučio to raspraviti na neki svoj način.

Načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan koji je ujedno i dopredsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj rekao je kako je i on u konzultaciji s većinom načelnika došao do saznanja kako je odluka da se ide u Panonsku regiju najbolje riješenje za sve.

 – Općina Rovišće je u drugoj skupini trenutno po razvijenosti i isto tako sretan sam što smo u drugoj skupini što nismo puno bolje, rekli bi pod navodnicima, rangirani, jer znam kako smo razvijeni, pa sam onda vrlo sretan što mogu povući 100% za Centar kulture ili neke druge projekte. Tako smatram da je vrlo važno da u narednom vremenu kada će se moći planirati vrijeme za, možda, povratak poduzetnika, za razmišljanje o demografiji, kad neki poduzetnici sad shvate da će puno više moći dobiti ako će povlačiti sredstva iz EU ako se vrate nazad iz Njemačke, Švedske i dugih zemalja – rekao je Prišćan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.