Župan Damir Bajs nakon odluke Vlade o NUTS 2 regijama: Žao mi je što nije prihvaćen prijedlog od strane legitimnih predstavnika BBŽ

Konferenciju za medije nakon Odluke Vlade RH  o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine kojom je Bjelovarsko-bilogorska županija svrstana u statističku regiju Panonska Hrvatska  održao je župan Damir Bajs.

Župan Bajs je podsjetio na to kako su on i većina iz Županijske skupštine odlučili da Bjelovarsko-bilogorska županija bude dio sjeverne regije i taj prijedlog uputili Vladi.

– Kada smo odlučivali, onda smo utvrdili da se Županija vidi na sjeveru i zapadu i razlog zbog čega smo to odlučili je činjenica da to nije samo statistička regija, nego kao što piše u materijalima Vlade, što nam je i potvrđeno, da je to jedna homogena regija u kojoj će se odvijati regionalni operativni programi, u kojima se skriva pitanje razvoja infrastrukture, prometne povezanosti, vodoopskrbe, školstva, zdravstva. Kada govorimo o tome, onda naravno mi smo se vidjeli da ovaj dio Hrvatske kroz povijesne, ali i sadašnje okolnosti gravitira u ukupnosti, ja ću reći prema Zagrebu, prema sjeveru i zapadu države, a ne prema Osijeku. To je jasno vidljivo iz ukupnih brojki naše županije. Moram naglasiti da je Vlada rekla, i to je točno, da Županije mogu i mimo takvih regionalnih razvojnih programa imati i svoje razvojne programe s drugim Županijama.  Međutim, to su programi na županijskoj ravni, dok ovdje govorimo o homogenoj regiji gdje Vladini programi daleko nadilaze ukupnost sredstava koje se može dobiti kroz županijske poveznice. Gdje ćemo se ići liječiti, gdje ćemo imati odvoz otpada, kakve će biti naše prometne linije od 2023., očito da je Vlada odlučila da nas vidi na istoku. To se poklopilo s odlukom našeg oporbenog HDZ-a i stranaka te načelnika i gradonačelnika koji su većinom iz HDZ-a i meni je žao što nije prihvaćen prijedlog od strane legitimnih predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije, mene kao župana i predstavnika građana kroz političke stranke koje participiraju u Županijskoj skupštini. Moram reći da kada govorimo o tome, 2023.će stupiti na snagu i onaj dio koji se odnosi na gospodarstvenike, međutim, prema brojkama koje će tada vrijediti,a operativni programi će se raditi praktički odmah nakon usvajanja statističkih regija od strane Bruxellesa. Shodno tome, žao mi je kao županu i u ime županijske većine da ona mogućnost koja nam je dana, a to je da kažemo gdje se vidimo u budućnosti, da li na sjeveru i zapadu ili na istoku, a mi smo rekli sjever i zapad, da nam je ta mogućnost nakon toga uskraćena“, istaknuo je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.