Vlada odlučila – Bjelovarsko-bilogorska županija ipak ne ide u sjevernu već u istočnu regiju, Panonsku Hrvatsku

Na današnjoj 139. Sjednici Vlade prva točka dnevnog reda bila je donošenje Odluke o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. Razine.

Podsjetimo bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je nakon sastanka s predstavnicima stranaka koje participiraju u županijskoj skupštini donio odluku po kojoj bi Bjelovarsko—bilogorska županija trebala ući u statističku regiju Sjeverna Hrvatska.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je odluka da se Bjelovarsko-bilogorska županija svrstava u  regiju Panonska Hrvatska sa Karlovačkom, Sisačkom-moslavačkom i 5 slavonskih županija , Virovitičko-podravskom, Požeško-slavonskom, Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom.

Premijer Plenković je komentirajući slučaj sa Bjelovarsko-bilogorskom županijom na sjednici Vlade kazao:

– Samo da preciziramo u ovom smislu pripadnost Bjelovarsko-bilogorske županije budući da je to bila tema koja je nakon sastanka sa županima jedina ostala, možemo reći do kraja nedefininrana. Razumijemo da je župan, gospodin Bajs, bio skloniji varijanti da je Bjelovarsko-bilogorska županija sa ostalim županijama sjeverne Hrvatske, njih pet, Zagrebačkom, Krapinsko-zagorskom, Varaždinskom, Međimurskom i Koprivničko-križevačkom, no isto tako Vlada je u ovom procesu konzultacija dobila vrlo jasnu zamolbu i apel čak 19 od 23 jedinice lokalne samouprave u toj županiji koji su izrazili želju da budu sa središnjom i istočnom Hrvatskom. Ono što želim poručiti svima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ovakva odluka je u interesu svih onih koji žele ulagati i otvarati radna mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a istodobno Bjelovarsko-bilogorska županija može sve druge aktivnosti koje god želi nastaviti intenzivno raditi sa županijama sa sjeverozapada Hrvatske, a osobito putem razvojnih sporazuma. Ovom odlukom ta županija koja je 8 ili 9 u smislu razvoja od najnižeg stupnja do višeg dobija veće potpore gospodarstvu, a istodobno može surađivati intenzivno kod zajedničkih EU projekata sa županijama sa sjevera, nema isključivosti. Ja bih rekao da je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju jedna win-win situacija i bilo bi dobro da je tako razumije – rekao je premijer Plenković.

Još jednom je premijer ponovio da ovdje nije riječ o teritorijalnoj podijeli već statističkoj, a ova odluka uputit će se do kraja siječnja EUROSTATU, na snagu stupa 1. siječnja 2023. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.