Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak pozdravlja odluku Vlade o svrstavanju Bjelovarsko-bilogorske županije u Panonsku Hrvatsku

Nakon odluke Vlade o svrstavanju Bjelovarsko-bilogorske županije u istočnu statističku regiju tj. Panonsku Hrvatsku donosimo reakciju na ovu odluku gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka:

-Premijer je donio odluku temeljem zahtjeva koji su potpisali svi gradonačelnici sa područja BBŽ i većina načelnika. Stvari su ovdje vrlo jasne, ne radi se ovdje o prepucavanju županijske i lokalne vlasti u gradovima nego jednostavno ono što mene zanima i zašto sam potpisao takav jedan zahtjev je upravo to što su stvari ovdje vrlo jednostavne i jasne, a ne onakve  kakvima se žele prikazati. Dakle, ovdje se ne radi o regionalnoj podjeli već o statističkoj, odnosno podjeli temeljem koje dobivaš više novca ili manje novca. Činjenica je da se naša županija nalazi na začelju razvijenosti. Temeljem toga da mi odemo na sjever Hrvatske svaki naš poduzetnik bi izgubio 15% potpore za bilo koji europski projekt koji bi prijavio. Samo na jednom klasičnom primjeru mogu to objasniti. Ako jedan bjelovarski poduzetnik prijavi projekt vrijedan milijun eura za njega će dobiti 15% odnosno 150.000,00 eura manje ako ode na sjever Hrvatske, dakle ukoliko naša županija ode na sjever Hrvatske. Stvari su tu vrlo jednostavne i jasne, naši poduzetnici, naše gospodarstvo, a to je ono što je meni u interesu kao gradonačelniku Grada Bjelovara, neće se jednako razvijati na sjeveru i na istoku.

Sljedećih 10 – 20 godina, milijarde kuna bi izgubilo naše gospodarstvo da odemo na sjever – kaže Hrebak

Ukoliko odemo na istok gdje ima više novaca, znate i za ovaj projekt Slavonija, tamo će naši poduzetnici uhvatiti brže korak prema razvijenima nego što će to učiniti na sjeveru. Moram i to naglasiti jer mnogi govore, zagovornici sjevera, da smo mi bliži sjeveru. To je točno da smo bliži sjeveru ali kako da su i županije Karlovačka i Sisačko-moslavačka, koje su isto tako sjeverne odlučile ići tamo gdje ima više novaca, a to je prema slavonskim županijama. Jednostavno EU će temeljem ovih statističkih podataka više novca izdvajati za potpore upravo tamo gdje je je kraj slabije razvijeniji. Nažalost, naša županija je treća odozada po razvijenosti i meni kao gradonačelniku nije svejedno hoće li bjelovarski poduzetnik izgubiti ili dobiti sto pedeset tisuća eura. Jednostavno bjelovarsko gospodarstvo na taj način može biti konkurentnije i kvalitetnije i hvatati brže ovaj evidentan raskorak prema poduzetnicima iz drugih krajeva Hrvatske – rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

2 KOMENTARI

  1. Koje su to nebuloze. Od kada na istoku ima više novaca? Pa ljudi masovno odlaze iz Slavonije zbog neimaštine. Znamo koje su najjače županije pored Bjelovara, one koje su mu na sjeveru i to nije tajna. Svrstavanjem Bjelovarske županije na istok još je jedan od načina da se ona dodatno marginalizira i potisne dolje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.