Ove godine zatvara se čazmansko odlagalište otpada “Bukovina” – najavio gradonačelnik Pirak

Temeljem Odluke o komunalnom redu organizirani odvoz komunalnog otpada na  područja naselja Čazme funkcionira od 1986. godine. Otpad se odlaže na odlagalište komunalnog otpada „Bukovina“. Postojeće odlagalište otpada prostire se na površini od oko 1,7 ha. Ukupni kapacitet odlagališta je 75 100 m3 , odnosno oko 60 080 t.

U današnjoj emisiji Aktualno u programu Super radija gradonačelnik Dinko Pirak najavio je zatvaranje odlagališta otpada “Bukovina”. Ovo odlagalište bila je česta tema u predizborno vrijeme.

– U trenutku smo kada dolazi do određene reforme oko gospodarenja otpadom i to će Čazmanci osjetiti. Ja vjerujem da će to u konačnici biti dobro. Naime, naše odlagalište otpada za koje su me ljudi svih ovih godina tražili da se zatvori je u toj fazi. Zatvorit ćemo odlagalište, to je dobro, bit ćemo ekološko čist grad jer nećemo imati odlagalište otpada na našem području, ali ćemo to smeće morati zbrinuti na nekom drugom odlagalištu. Dogovorili smo se da se ono zbrine u Johovači u Garešnici i smeće će se tamo odvoziti. Dobit ćemo stopostotno financiranje sanacije od EU nakon što se dokumentacija izbavi. Imamo već određenu dokumentaciju  za sanaciju odlagališta Bukovina i još je treba dovršiti u smislu da nema daljnjeg odlaganja, a to je korekcija građevinske dozvole i nakon toga ćemo dobiti stopostotno financiranje za zatvaranje odlagališta. U pregovorima smo s Ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i jučer smo imali sastanak na temu kompostera koje bi podijelili građanima. Ipak smo ruralni prostor i ne može nam biološki otpad završiti u kanti za smeće na što smo mi svi navikli. Jer mi nismo još uvijek naučili razvrstavati otpad, još jednom ponavljam otpad nije smeće i to moramo znati. Biološki otpad je kompost i idemo kompostirati, to će nam dobro doći za vrt. Naravno, u stanovima je neka druga situacija i to se da riješiti sa komposterima. Dakle, idemo u jednu reformu s gospodarenjem otpada kako u državi tako i u Čazmi. Mi smo tu napravili određene korake i sanirali niz divljih odlagališta kojih više u našim šumama nema i time se ponosimo. Imamo odvoz glomaznog otpada jednom mjesečno što građane ništa ne košta to, ćemo imati i dalje. Moramo gledati da svi zajedno radimo na dobar način jer u biti doprinosimo svom životnom okruženju kaže gradonačelinik Pirak.

Na pitanje hoće li to značiti povećanje cijene odvoza otpada i kada bi se točno odlagalište trebalo zatvoriti Pirak je rekao:

– Vjerojatno će doći do korekcije računa jer ranije smo se usuglasili da ni jedno naše naselje niti prostor oko naših naselja ne želi imati odlagalište komunalnog otpada. Mislim da je to i dobro, ne može svaki grad ili selo imati svoje odlagalište komunalnog odpada. U jednom dijelu će doći do povećanja cijene i ja vjerujem da to neće biti puno. Na tom izračunu se radi, obavijestit ćemo naše građane na koji način će to biti ali naravno da ćemo dobiti bolji standard. Nećemo samo platiti nešto što je do sada bilo ovako kako je, dobit ćemo bolje. Ove godine odlagalište će biti zatvoreno – kazao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.