Na današnji dan: 22. siječanj

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju Sir Francisa BaconaLorda Byrona,Augusta Strindberga, glumice Lindu Blair i Diane Lane i našeg tornja pod koševima Stojka Vrankovića.

1993. godine započela je Operacija Maslenica, oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zračna luka Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča. Hrvatska vojska imala je namjeru odbaciti neprijatelje od ceste Karlobag – Maslenica – Zadar i osigurati Masleničko ždrilo, kako bi se mogao izgraditi most. Isto tako, trebalo je odbaciti neprijatelje od Zadra, osloboditi zaleđe tog grada, te naročito Zrakoplovnu bazu Zemunik. U samo 72 sata postrojbe HV-a oslobodile su, a zatim i zadržale Masleničko ždrilo i zaleđe Zadra, kao i važnu stratešku točku na Velebitu – Tulove grede. Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je Rezolucijom 802 povlačenje HV-a na ranije položaje, no to se nije dogodilo. Naročito teške borbe dogodile su se početkom veljače, i to za selo Kašić, no HV je uspio odbiti neprijateljske protuudare i nanijeti velike gubitke. Kad je postavljen pontonski most, Dalmacija je bila opet cestovno povezana s ostatkom Hrvatske. Prije toga cestovna je komunikacija s Dalmacijom ovisila o trajektu Prizna-Žigljen koji je održavao vezu kopna s otokom Pagom.

Hrpica otoka usred ničega krajem prošlog stoljeća izazvala je rat Argentine i Velike Britanije, štoviše Margaret Thatcher poslala je flotu razarača i nosača aviona da vrati Falklande pod britansku krunu. Inače, otočje je Španjolska prepustila Britancima 1771. godine., na današnji dan.

Kraljica Viktorija, najdugovječniji monarh ljepšeg spola, na današnji je dan 1901. godine prepustila mjesto Georgeu V., nakon pune 63 godine na tronu Velike Britanije. Istovremeno ju je tako duga vladavina postavila na četvrto mjesto svih vremena.

Par godina nakon toga, 1905. godine, dogodio se prvi Bloody Sunday, kad su carske trupe svladale pobunu u St. Petersburgu.

Ne mnogo kasnije, 1939. godine, znamenito sveučilište Columbia postiglo je cijepanje prvog atoma u povijesti. Čovjek je ušao u samu osnovu postojanja, istovremeno osiguravajući prilično kvalitetan izvor energije i omogućujući zastrašujuće oružje koje je razvijeno u samo nekoliko godina i, za sada, aktivirano samo dva puta protiv drugih ljudi. Neka ostane tako zauvijek.


Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu. Vrijedi to i za vikendaše koji imaju tek brajdu. Sveti Vinko jedan je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa, tu će gazda ritualno odrezati uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.

1927. godine održan je prvi radio prijenos nogometne utakmice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.