Obnova Crkve sv. Marije Magdalene napreduje velikim koracima

Crkva Sv. Marije Magdalene - foto_Davor Kirin

Jedina građevina koja je do suvremenog doba sačuvana, a potječe iz srednjovjekovnog, zlatnog razdoblja Čazme, velebna je Crkva sv. Marije Magdalene. Intenzivna istraživanja dokazala su da je građena u prvoj etapi kasnoromaničkim stilom do 1240.godine.

Crkva je u fazi obnove koja traje već nekoliko godina, a još nekoliko godina će biti potrebno da crkva zasjaji u punom sjaju. Na tradicionalnom susretu gradonačelnika Čazme Dinka Piraka i župnika čazmanskih župa, dekan čazmanskog dekanata i župnik župe Sv. Marije Magdalene u Čazmi prečasni Dubravko Lauš govorio je o onom što je napravljeno u 2018. godini na obnovi i o planovima za 2019. godini.

– Planirali smo urediti prezbiterij, odnosno svetišta župne crkve i većim djelom ti radovi su privedeni kraju. Uspjeli smo kompletno skinuti žbuku u unutrašnjosti crkve uz prethodne istražne radove. Potvrđeno je ono što smo i pretpostavili, a to je da ovaj dio u svetištu potječe iz gotičkog perioda. Ispod nanosa žbuke otkrili smo stari gotički luk koji je i prezentiran. Ujedno je tom prilikom otkriven i jedan dio slika koji je ostao sačuvan i s upisanom godinom koja nam svjedoči da je crkva oslikavana u 18. stoljeću, točnije 1778. godine što je vrlo značajno i možemo potvrditi što imamo u zapisima i što smo pretpostavljali. Također osim ovog prednjeg prostora iznad glavnog ulaza, uspjeli smo prezentirati rozetu koja je manjih dimenzija, a nalazi se na svetištu i kompletno je očuvana, znači cijeli krug, kameni dio. Osim tog centralnog središnjeg dijela koji je rekonstruiran u metalnom djelu i ostakljen isto tako je prezentiran dosta slično ovom prednjem djelu rozete koja se nalazi na glavnom pročelju. Ono što smo htjeli i što je trebalo još napraviti trebalo je dignuti stare ploče, odnosno podište u svetištu crkve, ali na žalost zbog financijskih razloga nismo uspjeli i prebacili smo to na ovu godinu.

Pregrada u crkvi ostaje do daljnjega – kaže prečasni Lauš

– Crkvu smo i pregradili, kako bi mogli liturgijski funkcionirati. Pregradu nećemo micati dok se ne riješi podište koje uključuje i arheološke radove. Treba istražiti taj dio da se vidi što se nalazi ispod tih ploča. Naravno, to radimo u dogovoru s konzervatorskim odjelom iz Bjelovara koji sve to nadzire i vodi, pa se nadam da ćemo u ovoj godini ostvariti sve ono što nismo prošle godine i što smo si za nju zacrtali. Sve ovisi i o financijskim sredstvima koje ćemo dobiti kako bi se to moglo realizirati. Ujedno bi rekao da zbog tih radova koji jesu, dislocirali smo i naš glavni oltar iz crkve koji je monumentalan i velik je i nalazi se pohranjen u Ludbregu u dvorcu i započela je njegova restauracija. Također ove godine predviđena je restauracija naših oltara na ulaza u prezbiterij. Obnovljene su neke slike dok su neke otišle na obnovu. Oltar tri kralja konačno je obnovljen i prezentiran kao ogledni primjerak po kojem bi trebalo obnoviti cjelokupni inventar.

Ove godine se možda vraćaju orgulje nakon restauracije

– Ove godine u planu je i da se obnovi kor i onda ako bude moguće zavisi o Hefereru koji nam obnavlja orgulje, da bi vratili orgulje. I u ovoj godini očekujem velike zahvate kao što su bile i prošle godine. Htio bi reći da smo intenzivno na ovom prednjem djelu prezbiterija radili šest mjeseci. Bilo je dosta naporno, ali rekao bih da smo ključne stvari uredili. Ako bi išli tim tempom naravno ovisno i o financijskim sredstvima da bi kroz pet godina uspjeli urediti plašt naše crkve, govorim o fasadi. Paralelno teče i obnova unutrašnjosti crkve. Zahvaljujuči sredstvima Grada Čazme mi smo uspjeli riješiti neke druge stvari koje ne financira Ministarstvo kulture. Tako smo promIjenili batove na našim zvonima, uredili automatiku naših zvona na župnoj crkvi u Čazmi i kapelici u Derezi. Osim toga uspjeli smo i neke druge stvari riješiti, obnovili smo šest velikih svijećnjaka u našoj župnoj crkvi, na obnovi je i čekamo da se vrati kandilo, vječno svijetlo koje gori. To su isto možda sitne stvari ali su isto tako važne u kontekstu cijelokupne obnove. Unutrašnjost crkve je jako bogata i ima puno detalja na koje treba paziti da kada se sve obnovi, da se sve to može postaviti. Nadam se da ćemo i ove godine napraviti na obnovi što više možemo da bi po fazama završili obnovu naše župne crkve – zaključio je dekan čazmanskog dekanata i župnik župe Sv. Marije Magdalene prečasni Dubravko Lauš.