Županijski HDZ nezadovoljan odlukom župana u koju statističku regiju ulazi BBŽ

Stav HDZ-a, a i još nekih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije o novoj podijeli prostornih jedinica NUTS 2 razine bio je poznat i prije današnjeg sastanka s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom.

Poznato je da je župan sa svojim suradnicima i koalicijskim partnerima odlučio da će županija od 2023.  prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine, biti dio Sjeverozapadne Hrvatske.

Stav HDZ-a kako je rekao predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ i saborski zastupnik Miro Totgergeli je da bi županija prema novoj statističkoj podijeli trebala pripasti istočnoj i središnjoj regiji, a ne sjevernoj.

– Prema prošloj podijeli koja je napravljena 2012. godine svrstani smo zajedno sa Gradom Zagrebom i na taj način smo praktički gubili dio sredstava koja smo mogli povlačiti. Radi se sad nova podjela i u toj novoj podjeli ako BBŽ uđe u središnju i istočnu regiju, a ne sjevernu, poduzetnici s našeg područja mogu povlačiti do 15% više sredstava nego ako uđemo u regiju sjever. Slična razmišljanja kakva ima HDZ imaju i HSS i HSLS s područja naše županije. Isto tako razmišljaju i svi gardonačelnici županijskih gradova i načelnici iz redova ovih stranaka – kaže Totgergeli.

Podsjetimo, župan Bajs je kazao kako se on, a i većina u županijskoj skupštini vidi sa zapadom kada se govori o razvojnim projektima, na što je Totgergeli kazao kako se ovdje ne radi o teritorijanoj ni političkoj podjeli već statističkoj:

– Kada se govori o operativnim programima, a mi smo jedna od osam najnerazvijenih županija u RH, onda je logično da se svrstamo u regiju gdje smo slični s ostalima i gdje prema postotku razvijenosti možemo i kod tih operativnih programa izvlačiti više sredstava nego ako idemo u sjevernu regiju koja je bogatija i gdje je logičnije da i RH i EU ulaže više u one regije koje su manje razvijene kako bi dostigle standard EU, a ne obratno. Treba napraviti razliku između statističkih regija i političke ili upravne podjele RH. Hrvatska je podijeljena po županijama, prema tome ovdje se radi isključivo o statističkim regijama. Treba to prepoznati, znati o čemu se radi i napraviti ono što je najbolje za građane i poduzetnike s područja BBŽ – zaključio je Totgergeli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.