Raste broj oboljelih od gripe i u BBŽ

Virus gripe proširio se Hrvatskom. Novooboljelih je sve više. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije do ovoga tjedna zabilježeno je 340 slučajeva oboljelih od gripe, od toga pet je bilo cijepljeno protiv te viroze. Isto tako na području Bjelovarsko bilogorske županije ni jedna osoba do sada nije preminula od gripe.

Iako je zabilježeno 340 oboljelih osoba  smatra se da je realan broj oboljelih 4 puta veći od prijavljenih. Ako se gleda dinamika sada smo na vrhuncu epidemije koja će potrajati 8 tjedana vrlo visokim intenzitetom.

Opći simptomi gripe su povišena tjelesna temperatura, iznemoglost, opća slabost i bolovi u mišićima, zglobovima. U slučaju težih oblika treba se javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će onda procijeniti koji bolesnici imaju tako težak oblik gripe koji zahtjeva bolničko liječenje i bolničku obradu. Kod mlađih zdravih osoba bez kroničnih bolesti gripa traje prosječno tri do pet dana. Kod onih starijih težih bolesnika s kroničnim bolestima, može potrajati i do dva tjedna, a oporavak kod onih koji dobiju upalu pluća potraje nekada i nekoliko mjeseci.

Cijepiti bi se mogle osobe koje još nisu oboljele, ali cjepiva u Hrvatskoj nažalost više nema, tako da je ovo preporuka za iduću godinu, da svi na vrijeme razmislite o cjepljenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.