Priopćenje HDZ-a BBŽ u vezi prijedloga nove podjele NUTS 2 statističkih regija

0
295

Županijski odbor HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, svi HDZ-ovi načelnici i županijski vijećnici, na sjednici su su raspravljali o prijedlogu nove podjele NUTS 2 statističkih regija.

Predsjednik Županijskog odbora i saborski zastupnik Miro Totgergeli, na čiju su se inicijativu sastali gradonačelnici i predstavnici zajednica općina po istom pitanju, predstavio je dvije varijante nove podjele. U održanoj raspravi svi su pohvalili inicijativu vlade da se pristupi ovim izmjenama, te su jednoglasno dali potporu onoj varijanti u kojoj naša županija ulazi u NUTS 2 regiju koja obuhvaća središnju i istočnu Hrvatsku.

U toj su regiji najnerazvijenije županije, što znači da će u tom slučaju potpore za naše poduzetnike biti najveće. Varijanta u kojoj naša županija pripada skupini sjeverozapadne Hrvatske koja obuhvaća najrazvijenije županije, nažalost ne odražava stvarno stanje razvijenosti naže županije, s obzirom da po indeksu gospodarske snage ulazimo u tri najnerazvijenije županije.

U slučaju da prihvatimo ovu varijantu intenzitet regionalnih potpora povećava se bitno manje nego u prvoj varijanti. Županijski odbor HDZ-a zato daje nedvosmislenu potporu inicijativi da naša županija u podijeli statističkih NUTS 2 regija postane dio središnje i istočne Hrvatske i tako osigura maksimalan intenzitet regionalnih potpora našem gospodarstvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.