Gradonačelnik Pirak: Za Grad Čazmu je bolje svrstavanje u regiju središnje i istočne Hrvatsku

Istraživački tim Instituta za razvoj i međunarodne odnose je za potrebe Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pripremio studiju „Izrada prijedloga nove NUTS 2 klasifikacije u Republici Hrvatskoj“. U okviru studije dane su preporuke za izmjenu NUTS regija u Hrvatskoj . Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije ona se mora odlučiti između dvije varijante. U prvoj varijanti Bjelovarsko-bilogorska županija bi trebala biti svrstana u središnju i istočnu Hrvatsku, a to znači sa slavonskim županijama, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom. U drugoj varijanti bila bi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a to znači sa županijama koje razvijenije. Pitali smo gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka koji je njegov stav koja je regija bolja za Grad Čazmu:

-Vidimo da je naš župan prilično neodlučan kuda se Bjelovarsko-bilogorska županija treba okrenuti u tom novom razvrstavanju Hrvatske po NUTS regijama. Moram reći prije svega da ovo dosadašnje razvrstavanje je bilo loše, prije svega za kontinentalne dijelove Hrvatske gdje smo imali samo kontinentalnu i jadransku statističku regiju. Napominjem da se ovdje radi o statističkim regijama, nikakvim regionalizacijama ili teritorijalnoj podjeli Hrvatske u novom ustroju. Ovdje se radi  naprosto o tome da kroz te administrativne regije dobijemo način potpora EU koja financira gospodarstvo i lokalnu upravu u Hrvatskoj. Nerazvijeni naprosto dobiju više. U ovoj novoj raspodjeli ja mislim da se trebamo okrenuti slavonskoj regiji jer će oni kroz ovo sigurno povlačiti više novaca tj. morat će manje sufinancirati odobrene europske projekte, kako lokalne uprave tako i gospodarstvo prije svega. Ako želimo pomoći gospodarstvu ove županije i grada Čazme, bolje je da smo pripojeni ovim slavonskim županijama, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj -županiji kazao je Pirak.

Jučer su se sastali svi gradonačelnici gradova Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnici općina na inicijativu saborskog zastupnika HDZ-a Mire Totgergelija i raspravljali o prijedlogu nove podjele NUTS 2 statističkih regija koji su isto podržali pripajanje slavonskim županijama, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji – kazao je Pirak:

– Svi župani spremno su dočekali sastanak s premijerom gdje su se izjasnili na koji način vide svoje županije u budućoj preraspodjeli područja. Jedino je naš župan ostavio da će se konzultirati i učiniti ne znam što, i to samo kazuje da naš župan ne komunicira s načelnicima i gradonačelnicima i da ne komunicira s narodom, što je loše. Ne komunicira s gospodarstvom zato nam je i županijsko gospodarstvo na samom začelju Hrvatske. U usporedbi s drugim županijama koje su daleko više iskoristile potpore mi to nismo učinili. Zato su načelnici i gradonačelnici jučer na sastanku usuglasili stav da naprosto pomognemo županu jer ne smijemo kasniti, nemamo vremena i stoga i naš je zaključak da se trebamo se pripojiti ovoj statističkoj regiji Slavonije i Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji jer ćemo naprosto dobiti veće potpore, posebno naši gospodarstvenici koji će dobiti bolje startne pozicije – zaključuje Pirak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.