Gradonačelnik Pirak održao tradicionalni godišnji susret sa župnicima čazmanskih župa

0
317

Na tradicionalnom godišnjem prijemu, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak zahvalio je župnicima s čazmanskog područja na radu tijekom prošle godine. Međusobnu suradnju ocijenio je vrlo dobrom i pozvao ih da u Gradu vide partnera.

  • Tradicionalno sastajemo se na početku svake godine i razgovaramo o onom što se radilo prošle godine i planovima za ovu godinu. Meni je drago da smo uspješno surađivali. Imali smo u prošloj godini i neke nepredviđene situaciju kao onu u Martincu. Vi osim što brinete o pastoralnom dIjelu brinete i o sakralnim objektima i javljate se na natječaje za obnovu tih objekata. Obnova crkve u Čazmi ima tu jednu posebnu težinu i ušli smo u fazu unutrašnjeg uređenja, pročelje nam se promijenilo. Mi kao lokalna zajednica želimo pomoći ne samo ovoj crkvi jer svi naši sakralni objekti su ponos našeg grada. Zahvaljujem vam na svemu i na suradnji u prošloj godini i nadam se da ćemo i ove godine imati jako dobru suradnju. U gradu gledajte partnera koji će vam uvijek pomoći – kazao je Pirak.


Dekan čazmanskog dekanata i župnik župe Sv. Marije Magdalene prečasni Dubravko Lauš zahvalio je gradonačelniku na prijemu, suradnji i podršci. Za proteklu godinu je kazao kako ono što se planiralo je i ostvareno, osim jednog djela koji nije priveden kraju, a bio je u planu.

  • Mi smo planirali urediti prezbiterij odnosno svetišta župne crkve i većim djelom ti radovi su privedeni kraju. Naime, uspjeli smo kompletno skinuti žbuku u unutrašnjosti crkve uz prethodne istražne radove. Potvrđeno je ono što smo i pretpostavili, a to je da ovaj dio u svetištu potiče iz gotičkog perioda. Ispod nanosa žbuke otkrili smo stari gotički luk koji je i prezentiran. Ujedno je tom prilikom otkriven i jedan dio slika koji je ostao sačuvan ujedno i sa upisanom godinom koja nam svjedoči da je crkva oslikavana u 18. stoljeću točnije 1778. godine što je vrlo značajno i možemo potvrditi što imamo u zapisima i što smo pretpostavljali – otkrio je prečasni Lauš i najavio nastavak intenzivnih radova na obnovi crkve.

Župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Gornjeg Draganca Ivan Grudiček kazao je kako su prošle godine nabavljene nove elektroničke orgulje, napravljena je drenaža oko čitave crkve, a nastavlja se obnova oltara. U Bojani istražni radovi su gotovi, crkva je potpuno prazna i čeka unutarnje uređenje, žbukanje i uređenje podova. Stolarija na župnom dvoru je u jako lošem stanju i ove godine potrebna je sanacija. Riješen je i problem narušene statike krova na tornjevima:

  • Prošle godine nenadano smo imali problem narušene statike. Toranj se počeo naginjati. Pozvao sam stručnjake koji su utvrdili da je statika krova narušena jer je netko kod elektrifikacije zvona otpilio dvije grede na kojima čitava limarija leži. Da ne bi došlo do pada krova kod jačeg vjetra stručnjaci su kazali da se to mora hitno sanirati. Jedna ponuda za sanaciju iznosila je 40.000,00 kuna, a druga 340.000,00 kuna. Na kraju smo uzeli ovu nižu ponudu te je krov učvršćen i zaštiĆen sa sajlama. Tu smo ušli u dug i ove godine ćemo isplatiti preostalU polovicu računa rekao je vlč. Grudiček.

Vlč. Ivan Miškić , župnik župe Sv. Jelene Križarice u Vrtlinskoj kao prioritet istaknuo je obnovu crkve u Pobjeniku:

  • Mi smo ove godine imali nekoliko zahvata, recimo ograda oko crkve u Vrtlinskoj, novi veliki križ smo postavili, radili smo strop u crkvi u Pobjeniku. Ta crkva je pod zaštitom i vanjski izgled joj je jako loš. Javili smo se na natječaj da se to obnovi. Najveći mi je prioritet da se to počne. Ukupni troškovi su oko 230.000, 00 kuna i to bi trebalo financirati ministarstvo – kazao je vlč. Miškić.

Susretu je prisustvovao i župnik župe svetog Nikole biskupa iz Miklouša Ivan Tomak koji je zahvalio na hitnoj intervenciji na crkvi u Martincu:

  • U crkvi su potrebni svi radovi osim obnove krovišta, potrebna je drenaža, obnova unutrašnjosti i obnova fasade. Crkva je pod zaštitom Ministarstva kulture i bez obzira što je sve to hitno rekli su nam da bez njihovog odobrenja ne smijemo ni jedan crijep promijeniti. Isto tako oni su rekli da obnova neće krenuti sigurno idućih tri, četiri, pet godina. Zahvaljujem gradonačelniku na hitnoj intervenciji na crkvi u Martincu, a isto tako zahvaljujem što je Grad pomogao pri priključenju vodovoda u župnom stanu – rekao je vlč. Tomak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.