U koju regiju će BBŽ? Župan Bajs sazvao sastanak s predstavnicima županijskih stranaka

Na sastanku koji je održan u Banskim dvorima u utorak predstavljen je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac  prezentirala je Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine. Sastanku s premijerom Plenkovićem prisustvovali su predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruga gradova i općina te predsjednici nadležnih odbora Hrvatskoga sabora.

Prema jednom prijedlogu Bjelovarsko-bilogorska županija trebala bi u ući u regiju sa pet slavonskih županija, sisačko-moslavačkom i karlovačkom, a prema drugom bjelovarsko-bilogorska županija trebala bi pripasti sjeveru Hrvatske.

Na županu Damiru Bajsu je da nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  i konzultacija na razini  županije odluči gdje će Bjelovarsko-bilogorska županija.

Župan Bajs je na konferenciji za novinare koju je održao na tu temu rekao kako i jedan i drugi prijedlog imaju svoje prednosti i svoje mane. Za petak je sazvan sastanak predstavnika svih županijskih političkih stranaka koje participiraju u županijskoj skupštini na kojoj bi trebalo biti usuglašeno gdje će županija, u istočnu, nerazvijenu ili sjeverozapadnu, razvijeniju regiju.

– Pozvat ćemo predstavnike svih političkih stranaka koje su dobile povjerenje građana. Mislim da zajedno moramo sjesti oko te teme. Iza NUTS regija su i potpore koje uz njih idu. Svaka od ove dvije varijante za nas je povoljnija. To je i pitanje regionalnog razvoja i nekih povijesnih i drugih okolnosti. Ne smijemo zaboraviti niti na administrativni dio kapaciteta koji će biti pripojen NUTS 2 regijama. Shodno tome, moramo sjesti, trijezne glave, moramo imati činjenice pred sobom i da pokušamo u jednom vrlo kratkom roku dati prijedlog koji će biti najbolji za budućnost ovog kraja, naše Bjelovarsko-bilogorske županije. Ja sam smatrao da nije samo na meni da to radim, nego da moramo zajedno sjesti, glave na hrpu, vidjeti što je najbolje jer to će u nekoj, ne tako dalekoj budućnosti, imati neke odraze na stanje u ovoj županiji – rekao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.