Ukida se velik broj isporučitelja vodnih usluga – što to znači za čazmanske Komunalije

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je na e-savjetovanje paket reformskih zakona iz područja vodnoga gospodarstva, a glavne promjene očekuju lokalne vodovode i kanalizacije čiji bi se broj sa sadašnjih 190 trebao smanjiti na njih 35 do 40. Naime, sadašnji izuzetno fragmentirani sektor koji se bavi javnom vodoopskrbom i javnom odvodnjom sastoji se od 190 pojedinačnih isporučitelja vodnih usluga čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave. Budući da ne mogu realizirati investicije EU, ne mogu osigurati održivost svojega poslovanja niti priuštivost cijena vode kažu u ministarstvu Tomislava Ćorića te su odlučili drastično smanjiti broj lokalnih vodovoda za čak 80 posto, tako će se slabiji vodovodi pripajati jačima, a građanima će se na tim tzv. uslužnim područjima izjednačiti cijena vode piše Jutarnji.hr.

Jedinstveni javni isporučitelj vodnih usluga morat će minimalno isporučivati dva milijuna kubnih metara vode godišnje, odnosno takvih će područja biti od 35 do 40, ili prosječno će 14 jedinica lokalne samouprave imati jedno uslužno područje te jedan jedinstveni vodovod. Lokalni će vodovodi dobiti prijelazni rok, i to 13 mjeseci od stupanja na snagu zakona, a prateća uredba koja definira uslužna područja donijet će se u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu, pa bi cijela reforma trebala biti gotova iduće godine.

Pitali smo gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka što to znači za čazmanske Komunalije?

– Da, novi zakon o pružanju vodnih usluga čini određene promjene u gospodarenju vodovodnim sistemima u Republici Hrvatskoj pa tako se ni Čazma ne može zaobići. U tom smislu za građane se sigurno ništa neće promejniti, ali nas žalosti što na neki način gubimo samostalnost. Jer puno smo učinili kao grad kroz naše komunalno poduzeće u pružanju vodnih usluga. Izgradili smo vodovode u svim mjestima i distributeri smo vode u nekim općinama. To nije gotovo, mi smo uložili određene prigovore i nadamo se da neče doći do tako grubog spajanja. Vodoopskrba gradova Daruvara, Lipika, Pakraca i Garešnice je vodoopskrbno područje gdje se predviđa da bi trebala ići i Čazma. Ako se trebamo s nekim spojiti idemo se onda spojiti Zagrebačkoj županiji i njihovom vodovodu jer to će biti zasigurno bolje. Ne vjerujem da će standard biti isti kao i do sada jer je bolje da samostalno upravljamo svojim vodovodima. Jel’ taj novi zakon dobar ili nije? Ja mislim da nije, jer komunalna samostalnost u gradovima je vrlo bitna – kazao je Pirak.

Znači li to spajanje i višak radne snage u čazmanskim Komunalijama?

– Ljudi koji ovdje rade neće dobivati otkaze jer će ovdje biti ispostava – rekao je Pirak.

Jedan od ciljeva ove reforme je i ujednačena cijena vode za građane. Hoće li čazmanci ovim spajanjem porasti računi za vodu?

– O cijeni vode još se ne može govoriti, ali je činjenica da Čazmanci plaćaju najnižu cijenu vode u Hrvatskoj i vjerojatno će ovo planirano spajanje rezultirati povećanjem cijene vode, čemu se isto protivimo, ali vidjet ćemo kako će to završiti, jer to sve još nije gotovo – zaključio je Pirak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.