Premijer na sastanku sa županima: ‘Vlada razmatra mogućnost nove podjele prostornih jedinica’

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Banskim dvorima sastao s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora na temu prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2).

Premijer Plenković u uvodnom govoru naglasio je kako Vlada razmatra mogućnost nove podjele prostornih jedinica te kako je cilj ovog susreta konzultirati se sa županima koji su dobro upoznati s ovom tematikom te imaju iskustvo.

Ministrica Žalac prezentirala je prijedlog devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji od čega su varijanta 1 i varijanta 6 konačni prijedlozi.

“Donijeli smo prijedlog devet varijanti koje na temelju studije govore u prilog tome kako trebamo podijeliti novu NUTS 2 klasifikaciju u Republici Hrvatskoj”, rekla je ministrica, dodavši da su konačni prijedlog varijante 1 i 6.

Prema varijanti 1, pojasnila je ministrica Žalac, Grad Zagreb izdvaja se u zasebnu regiju s obzirom da Zagreb ima preko 800 tisuća stanovnika i trenutno je na 105 posto razvijenosti ako se gleda prosjek Europske unije. 

“Nekadašnja Panonska Hrvatska odnosno pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka županija i Sisačko-moslavačka županija koje su na oko 40 posto prosjeka Europske unije su najnerazvijenije županije u Hrvatskoj i zasigurno zaslužuju posebnu NUTS 2 regiju”, kazala je ministrica.

Jednu cjelinu činilo bi pet županija na sjeveru – Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija, dok bi Jadranska Hrvatska ponovno bila jedna statistička regija.

Ministrica Žalac pojasnila je da bi po donošenju ove Vladine odluke Državni zavod za statistiku uputio je Eurostatu, naglasivši da će, uz ekonomske i statističke pokazatelje, i službeni popis stanovništva 2021. ući u ovaj obračun.

Istaknula je da nakon toga slijedi donošenje karte regionalnih potpora koja je prije svega usmjerena poduzetnicima. “Bilo bi dobro, pošto će ona stupiti na snagu 2023., izračunati koliko su najnerazvijenije županije u Hrvatskoj izgubile kroz trenutnu kartu regionalnih potpora”, dodala je ministrica.

Drugi prijedlog je varijanta 6 po kojoj Bjelovarsko-bilogorska županija pripada sjeveru Hrvatske. Ministrica je pojasnila da će župan Damir Bajs do kraja ovoga tjedna razgovarati s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provest će i konzultacije na razini svoje županije.

Istaknula je da je 60 posto vrijednosti bodova dodijeljeno upravo ovim varijantama iz razloga što utjecaj na regionalni razvoj najvažniji, posebno onaj dio koji se odnosi na poduzetnike.

Ovo je najpravedniji i najkonkretniji put, naglasila je ministrica, osobito kad je riječ o ekonomskim i statističkim pokazateljima i sukladno mapi siromaštva koju je izradila Svjetska banka.

“Stoga trebamo donijeti odluku i poslati ju u Eurostat, a vjerujem da će se na temelju toga programirati i nova financijska perspektiva Europske unije”, zaključila je ministrica Žalac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.