Polaznici Poprock škole, među kojima je i Čazmanac Mijo Pušeljić ovoga vikenda putuju na festival u Ameriku

Miroslav Miro Dimić, predsjednik Poprock škole, najavio je kako polaznici ove škole, među kojima je i Čazmanac Mijo Pušeljić, ovoga vikenda putuju u Ameriku gdje će predstavljati Hrvatsku na blues festivalu u Memphisu. Razgovarali smo s Miroslavom Mirom Dimićem direktorom poprock škole o ovom putovanju.

Možete se pohvaliti da treći put predstavljate Hrvatsku na INTRENACIONALNOM  BLUES  FESTIVALU koji se održava u Memphisu, recite nam nešto više o samom festivalu?

  • Da, Poprock škola je dobila  licencu Hrvatskih blues snaga da po treći put predstavlja  Republiku Hrvatsku na najvećem  svjetskom blues festivalu   Memphis – USA u youth (mladi) kategoriji na  35. INTRENACIONALNOM  BLUES  FESTIVALU   (IBC) koji se država  od  20. 1. – 27. 1. 2019. u  kolijevci svjetskog bluesa Memphisu.  Naši učenici imat će prigodu svirati na mjestima gdje su svoje glazbene korake započeli „pioniri“ bluesa,  William Christoher  Handy  (otac bluesa), The Blues Brothers,  Muddy Waters, Elvis Presly, B.B. King , Jerry Lee Lewis,  Jony Keš  i mnogi drugi svjetski velikani bluesa.

Kako je sastavljen bend koji će nas predstaviti?

  • Bend koji će nas predstavljati u Americi  sastavljen je od najboljih učenika poprock škole iz svih gradova gdje radimo, kao   i polaznika međunarodnog blues kampa kojeg je poprock škola  više godina uspješno organizirala u Parku prirode Lonjsko polje.  U Memphisu  će nas službeno predstavljati bend  u sastavu: Lucia Trtanj,  Leo Banić, Jan Wolk (Sisak), Jakov Bjelac(Petrinja) Martin Kosovec (Zelina), Mijo Pušeljić(Čazma) i Damjan Labus Milojević (Kutina). Svi oni dolaze iz naših Poprock škola, te su učesnici Blues kampa Lonjsko polje.  S njima putujemo kao mentori ja i Boris Hrepić.  Uz naše mlade  glazbenike i njihove mentore u Memphisu će zasvirati još nekolicina vrhunskih Hrvatskih blues glazbenika. U Memphis ovaj put kreće velika ekipa  mladih glazbenika,  dosad najbrojnija.

Recite nam nešto više o kampu koji već godinama organizirate u Lonjskom polju.

  • Po tome  smo  jedinstveni ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Svih ovih godina   Hrvatska je  jedina europska država koja dovodi  mlade bluzere na IBC.  U Americi se  posebno cijeni i vrednuje rad sa mladima.  Upravo iz tog razloga  2017. g. u Memphisu imali smo prigodu i  čast  svirati na otvorenju  IBC-a , uvršteni smo u službeni spot,  gostovali smo  na više radio i TV stanica i dali na desetke intervjua poznatim blues novinarima poput  Ron Fontenota.  Dokaz  koliko  vodeći ljudi svjetskog bluesa cijene i poštuju naš rad  je dolazak dugogodišnjeg predsjednika i izvršnog direktora Blues Foundation World  Mr. Jay Sielemana  na ovogodišnji Međunarodni blues kamp Lonjsko polje.  Jay Sieleman je  jedan od osnivača   kuće slavnih, Blues house of fame. Čovjek velike reputacije i svjetskog ugleda.

Koliko INTRENACIONALNi  BLUES  FESTIVAL broji sudionika?

  • Na IBC-u sudjeluje oko tristotinjak  blues bendova iz pedesetak država svijeta sa svih kontinenata.   Svaku večer na  dvadesetak  mjesta  nastupa veliki broj bendova ,  održi se preko 250 raznih tematskih radionica i koncerata. Ti programi privlače veliki  broj publike i svjetskih medija. Svi koji nešto znače u svjetskom bluesu tih sedam dana su u Memphisu. To je izvrsna  prilika za   promociju  Republike Hrvatske. Zbog našeg aktivnog rada na IBC-u dobili smo  poziv da na  čuvenoj   i puno puta opjevanoj ulici Beale Street   organiziramo  Show keys  „Dan Hrvatske“ . Tom prigodom  predstavit  ćemo povijesno i  kulturno bogatstvo   naših gradova,  te promovirati dokumentarni film o Međunarodnom Blues Kampu Lonjsko polje.  S obzirom na dosadašnje iskustvo gostovanja po Americi  tu  privilegiju  svakako ćemo  znati iskoristiti.   Sve naše aktivnosti   u Americi   o  aktivnostima i nastupu učenika Poprock škole  snimat ćemo i  po povratku montirati u postojeći dokumentarac.

Kada ćemo mi imati priliku vidjeti ove vrhunske mlade glazbenike koji će nas predstavljati u SAD-u?

  • Nakon dolaska iz Amerike u  planu su koncerti  po gradovima i mjestima  iz kojih dolaze naši učenici. To je najbolji način na koji se mi možemo zahvaliti svima koji će financijski   pomoći  mladu Hrvatsku  blues reprezentaciju. To  će biti i prigoda da što više građana diljem Lijepe naše  čuje i vidi  mlade glazbenike na dijelu, da prepozna originalnost i razinu promocije koja nam se pružila da u Americi promoviramo  Republiku Hrvatsku.

Na festival putuje i Čazmanac  Mijo Pušeljić, za troškove njegovog puta, Grad Čazma izdvojit će 3.000,00 kn.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.