Dogodilo se na današnji dan – 11. siječnja

Na današnji dan svoj bi rođendan slavio poznati hrvatski književnik i političar Eugen Kumičić, koji je rođen 1850. godine. Svoj rođendan danas slave i američki glumci Stanley Tucci (1960.) iAmanda Peet (1972.). 11. siječnja rođena je i r’n’b diva Mary J. Blige (1971.) i njemački nogometaš Jens Nowotny (1974.).

Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške Monarhije. Hrvatski intelektualci borili su se za očuvanje hrvatskog indentiteta, a svoju su borbu usmjerili na očuvanje hrvatskog jezika. Najveći doprinos dao je Ljudevit Gaj svojom Kratkom osnovom horvatsko-slavenskog pravopisanja. Na današnji dan 1843. godine, u vrijeme najvećeg uspona Preporoda, car i kralj Ferdinand I. zabranio je svaku uporabu ilirskog imena, posebice u novinama i javnim spisima, a 1849. uveo je oktroirani ustav.

Inzulin je hormon kojeg luči žlijezda gušterača, a služi za regulaciju šećera u krvi. Ranije se morao izolirati ekstrakcijom iz goveđe ili svinjske gušterače, te nije bio najučinkovitiji iako se od ljudskog tek neznatno razlikovao. Danas se pak inzulin proizvodi kao čist ljudski inzulin tehnologijom rekombinantne DNK, a 11. siječnja 1922. inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.