Dogodilo se na današnji dan – 9. siječnja

Rođendani slavnih osoba na ovaj dan Karel Čapek , čovjek koji je izmislio pojam robot i Simone de Beauvoir, Les Paula, Joan Baez i Jimmyja Pagea.

1349 – Spaljivanje Židova u Baselu

U doba kad je Europom velika epidemija kuge (“Crna smrt”) koja je ubila 30 – 60% stanovnika, praznovjerni su građani Basela u Švicarskoj optužili Židove da su otrovali bunare i tako izazvali bolest. Dokaz za to bila im je manja smrtnost Židova tijekom epidemije. Lokalni cehovi u Baselu željeli su se osvetiti Židovima, pa su ih okupili 600 na otoku na Rajni u drvenoj zgradi, a zatim zgradu zapalili. Židovi su izgorjeli, a preživjela siročad prisilno je preobraćena na kršćanstvo. Građani Basela zabranili su Židovima stanovanje u gradu na 200 godina, no kasnije su odustali od te odluke zbog ekonomskih potreba.

1522 – Izabran posljednji netalijanski papa

Na današnji dan izabran je posljednji netalijanski papa, 455 godina prije izbora Ivana Pavla II. 1978. godine. Dakle, tijekom sljedeća četiri i pol stoljeća (1523.-1978.) svi će pape biti Talijani. Izabrani Adrian VI. bio je Nizozemac i rođeno ime bilo mu je Adriaan Florenszoon Boeyens. Bio je jedini Nizozemac ikada izabran za papu. Bio je tutor cara Karla V., koji je bio oduševljen kad je čuo da je njgov učitelj izabran za papu. No, uskoro se pokazalo da novi papa želi vladati nezavisno od cara. Bilo je to doba početaka Lutherovog protestantskog pokreta (Luther je započeo reformaciju 1517., za vrijeme prethodnog pape Leona X. iz obitelji Medici). Neki smatraju da Adrian VI. nije prepoznao opasnost od Lutherovog pokreta, što je navodno imalo teške posljedice kasnije.

1861 – Prvi pucnji američkog građanskog rata

Na današnji dan započeo je Američki građanski rat ispaljivanjem prvih pucnjeva iz pušaka. Dogodilo se to u luci grada Charlestona u državi Južnoj Karolini. Ta je država istupila iz Sjedinjenih Američkih Država nekoliko tjedana prije, a na taj dan jedan je sjevernjački ratni brod pokušao ući u luku. Južnjački kadeti ispalili su pucnjeve upozorenja iz Citadele koja je štitila luku. Pucnjevi su preletjeli brodski pramac, a tri zrna su pogodila sam brod, koji se na to okrenuo i napustio luku, te otplovio u New York. Ratni se brod zvao “Star of the West” (Zvijezda zapada), pa se ovaj događaj zove i “Star of the West” incident.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.