Bjelovar skida prirez – 2,5 milijuna kuna više u džepovima građana

Bjelovarčanima će ostajati nešto veći iznos od plaće i to zato što će plaćati za 3 % manji prirez gradu. Ovu odluku koju mora potvrditi Gradsko vijeće grada Bjelovara o smanjenju prireza na 9 % donijeli su koalicijski partneri HSLS, HDZ, HSS i ABB, a u planu je do kraja mandata prirez dovesti na nulu. Grad Bjelovar od prireza sakupi oko 10,5 milijuna kuna godišnje i ovom odlukom odrekao se u korist građana oko 2,5 milijuna kuna.

– Krajem prošle godine htjeli smo vidjeti kako će završiti godina, a iako se rezultati još zbrajaju već sada možemo ustvrditi kako će Grad godinu završiti u blagom plusu. Što se tiče likvidnosti možemo reći da smo i taj problem prebrodili i bolje nego smo očekivali. Dakle možemo biti zadovoljni kako je grad završio godinu, usprkos svim europskim projektima, svim onim projektima sa kojima su naši građani bili zadovoljni i sa velikim optimizmom očekujemo što nam donosi 2019. godina. Sada već prvi preliminarni podaci kažu da se gospodarstvo grada Bjelovara oporavlja brže nego se očekivalo. I, kažem, na kraju krajeva treba donositi hrabre poteze i iako nam je proračun do kraja nategnuti, mi, koalicijski partneri smo odlučili da idemo jedan korak dalje. Ovom odlukom koju smo postigli je da idemo u postepeno skidanje prireza i da vidimo kako će se puniti proračun za 2019. godinu te da idemo u skidanje prireza za 3 postotna poena. Vjerujem da će i oporba podržati ovakav jedan prijedlog i ja osobno smatram da trebamo biti hrabri i odvažni i naravno da ćemo kroz 2019. godinu i dalje rasteretiti lokalnu upravu, dalje smanjivati troškove  plaća, smanjivati broj zaposlenika i do te mjere da mi možemo ovaj efekt smanjenja nadoknaditi kroz gradski proračun. Ovaj potez građani će sigurno osjetiti jednim djelom na plaćama ali ne želim biti demagog, to će biti nešto sitno. Ukupni prirez u 2018. godini je iznosio preko 10,5 milijuna kuna i ovaj potez će gradsku blagajnu koštati oko 2,5 milijuna kuna  godišnje. Ne kažem da će prirez u ovoj godini biti skroz smanjen, ali po ovom sada do kraja našeg mandata prirez bi trebao biti u potpunosti smanjen – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Zanimljivo je kako je prirez uveden 2001. godine i to maksimalno od 12 posto i nikada se nije mijenjao, a cilj tadašnjoj gradskoj vlasti bio je tim sredstvima sagraditi zatvoren bazen. Kako stvari stoje zatvorenog bazena nema, a uskoro u Bjelovaru ne bi trebalo biti ni prireza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.