Dogodilo se na današnji dan – 8. siječnja

Rođendani slavnih osoba na današnji datum uključuju Ivana Gundulića, peterostrukog pobjednika Tour de France Jacquesa Anquetila, kralja rock’n’rolla Elvisa Presleya, pjevačicu Shirley Bassey, Stephena Hawkinga i Davida Bowiea.

Rođen Ivan Gundulić
1589. godine rođen je Ivan Gundulić, hrvatski pjesnik i književnik. Obrazovao se u Dubrovniku, gdje su mu, uz ostale, učitelji bili Toskanac Camillo Camilli, koji je dopunio Tassov Oslobođeni Jeruzalem te svećenik Petar Palikuća, koji je na hrvatski preveo Život Carla Borromea. Nakon završetka školovanja, 1608. godine postaje član Velikoga vijeća. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obavlja više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici; dva je puta bio knez u Konavlima (1615. i 1619.), a u Dubrovniku je uglavnom obavljao pravničke poslove. Književni rad Gundulić je započeo pisanjem drama u stihu i, vjerojatno, pjesama. U predgovoru svoje prve tiskane knjige Pjesni pokorne kralja Davida svoja mladenačka djela naziva „porodom od tmine“ jer im je svrha bila zabava, tj. ta djela nisu odgovarala protureformacijskoj poetici i ideologiji. Od dramskih djela sačuvane su Arijadna, Prozerpina ugrabljena od Plutona, Dijana i Armida, dok su Galatea, Posvetilište ljuveno, Čerera, Kleopatra, Adon i Koraljka od Šira izgubljene. Za Dijanu (obrađuje mit o božici Dijani zaljubljenoj u lijepoga mladića Endimiona) i Armidu (tematizira epizodu o Armidi i Rinaldu iz dvadesetoga pjevanja Oslobođenoga Jeruzalema Torquata Tassa) vjerovalo se, zbog kratkoće (svaka ima tek oko 90 stihova), da su samo odlomci, dok Milan Rešetar nije dokazao da je riječ o cjelovitim tekstovima – dramskim prizorima. Ispjevane su osmercem, uz mjestimičnu upotrebu dvostruko rimovanoga dvanaesterca.

1324 – Umro Marko Polo

Na današnji dan umro je poznati srednjovjekovni putopisac i istraživač Marko Polo. Zanimljive su teorije po kojima je on rođen u gradu Korčuli na istoimenom hrvatskom otoku. Naime, u tom gradu i danas postoji obitelj Polo (s plemićkim pridjevom de prezime glasi Depolo), za koju se smatra da je ista iz koje je potekao Marko. Sa 17 godina otišao je na put u Aziju, gdje je proveo 24 godine bez povratka kući, ukupno proputovavši oko 24,000 kilometara. Kad se konačno vratio, nastanio se u Veneciji, koja je u to doba bila u ratu s Genovom. Marko Polo sudjelovao je u bitki između Mlečana i Genove koja se odigrala pokraj Korčule. Njegova galija je poražena i on je odveden u zarobljeništvo u Genovu. Tamo je proveo duže vrijeme u zatvoru, gdje je svoje doživljeje iz putovanja po Aziji diktirao kolegi zatvoreniku imenom Rustichello iz Pise. Knjiga koja je tako nastala nosila je naziv “Il Milione” (Milijun). Marko Polo umro je na današnji dan 1324. godine, kratko vrijeme nakon što je ovjerio oporuku kojom je podijelio svoj novac na nasljednike i oslobodio jednog “tatarskog” roba, koji ga je možda pratio na putovanjima po Aziji.

1935 – Rođen Elvis Presley

Na današnji se dan u 4:35 ujutro rodio Elvis Presley, od oca Vernona Elvisa Presleya (kojemu je bilo samo 18 godina) i majke Gladys Love Presley (22 godine). Zanimljivo je da se Elvis rodio s identičnim bratom blizancem, no taj je brat bio mrtvorođenče. Po majci Elvis je imao dio Cherokee indijanskog porijekla. Od djetinjstva je Elvisu omiljena hrana bio sendvič od kikiriki maslaca, banane i pržene slanine. Prirodno je imao svijetlu kosu, no kasnije ju je bojao u crno. U djetinjstvu je morao nositi traperice, zbog čega ih nije volio u odrasloj dobi. Zanimljivo je da Elvis nikada nije naučio čitati note, no glas mu je navodno imao opseg od preko osam oktava. Zanimljivo je i da je imao crni pojas u karateu. Umro je u dobi od samo 42 godine na svom posjedu Graceland.

Elvis Presley snimio prvu singlicu

Nakon drugog svjetskog rata događaji planetarnog značaja počeli su se ubrzanije odvijati, kao uostalom i sam život, pa je tako na današnji dan 1954. godine mladi Elvis Presley ušetao u jedan studio u Memphisu, platio 4 dolara i snimio singlicu s dvije pjesme, „Casual Love” i „I’ll Never Stand in Your Way”, kao poklon za svoju majku. Tehničar je okrenuo par telefonskih brojeva i povijest rock’n’rolla počela se pisati sama

Američki javni dug jedini put bio 0
Na današnji su dan 1835. godine Sjedinjene Američke Države jedini put bile bez javnog duga. Dogodilo se to za vrijeme predsjednika Andrewa Jacksona i ministra financija Levija Woodburyja. U svim ostalim razdobljima dug je postojao, manji ili veći. Najveći je bio u Drugom svjetskom ratu (oko 117.5% bruto društvenog proizvoda), a danas iznosi oko 15098 milijardi dolara ili nešto više od 100% BDP-a.

Uvedena praksa o podnošenju izvješća o stanju nacije
Više od stoljeća kasnije, 1790. godine, prvi predsjednik SAD George Washington uveo je praksu podnošenja izvješća o stanju nacije, „State of the Union”, koji se održao do danas.

Odaslana prva telegrafska poruka
Točkice i crtice u određenom rasporedu čine abecedu koju je smislio Samuel Morse, a prva telegrafska poruka poslana na taj način dogodila se upravo na današnji dan 1838. godine u New Jerseyu.

Poslovanje preko oceana počelo je još davno, no prva službeno utemeljena tvrtka u Americi bila je New York Fishing Co, upisana u registar na današnji dana 1675. godine. Više od stoljeća kasnije, 1790. godine, prvi predsjednik SAD George Washington uveo je praksu podnošenja izvješća o stanju nacije, „State of the Union”, koji se održao do danas.