O suradnji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Grada Čazme razgovarali državni tajnik Velimir Žunac i gradonačelnik Dinko Pirak

Grad Čazmu posjetio je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac. Na sastanku s gradonačelnikom Dinkom Pirakom razgovaralo se o  projektima koji su realizirani u 2018. godini, a koji su sufinancirani od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na sastanku je Žunac predstavio  i najnovije natječaje koji će biti uskoro otvoreni:

– Razgovarali smo o natječajima koji su pred nama, a prvi će biti već početkom veljače, zatim o projektima koji se planiraju i koji su to otprilike iznosi na koje Grad može računati kako se ne bi ulazilo u neke preglomazne i prevelike projekte. Razgovarali smo i o nekim novim prilikama koje se pojavljuju i o novim zakonima koji su doneseni krajem prošle godine, a vrijede od 1. siječnja 2019. godine. Želja nam je da se Grad pripremi i krene prema realizaciji nekih novih projekata i nekih novih ideja  jer sam siguran da gradonačelnik Pirak koji je dugo godina gradonačelnik ima i htio bi ih realizirati u godinama pred nama. Veselim se novim projektima na području ovog grada kao što se veselim i svim ostalim projektima koji će se realizirati u našim općinama i gradovima jer svaki taj projekt unaprijeđuje kvalitetu življenja stanovnika naše županije – rekao je Žunac.

Cilj je realizirati sve potrebno za bolju kvalitetu života našim sugrađanima – rekao je gradonačelnik Pirak

– Gradu Čazmi niz projekata do sada je odobren i naravno da pripremamo i nove projekte za naše građane i projekte u našim naseljima. Želja nam je realizirati sve što je   potrebno za bolju kvalitetu života našim sugrađanima – kazao je gradonačelnik Pirak i dodao:

– Naravno da imamo puno planova i u jednom smo zanosu gdje nam je niz projekata u realizaciji i naravno da pripremamo nove za naše građane i za naša naselja. Moram pohvaliti državnog tajnika Žunca da apsolutno razumije probleme lokalne uprave, pa i potrebe ovog našeg moslavačkog kraja. Danas smo se našli i razgovarali o potrebama grada i o suradnji Grada i Ministarstva regionalnog razvoja koje je naše osnovno ministarstvo koje prati naš razvoj, bilo kroz dio gdje oni sa svojim novcem zajedno s gradskim proračunom sudjeluju u realizaciji nekih projekata, ali oni su i kordinator novca svih fondova Europske unije ka lokalnoj upravi. Isto tako razgovarali smo i o projektima za ovu 2019. godinu,  tako je u planu rekonstrukcija zgrade udruga gdje ćemo smjestiti braniteljske udruge i napraviti konačno spomen sobu našim braniteljima, tu zgradu ćemo prvo kandidirati na ovaj natječaj koji je najavio gospodin Žunac u veljači. Isto tako ćemo nastaviti opremati dvoranu za tjelesni odgoj u domu u Grabovnici gdje bi trebali izgraditi i vanjsko igralište. To su projekti koji će ići preko ministarstva regionalnog razvoja za sljedeću godinu i dobili smo obećanje da ćemo dobiti potporu za realizaciju istih – rekao je gradonačelnik Pirak.

Kreće Čazma Natura – gradonačelnik Pirak najavio da bi bazen trebao biti gotov 2020.

Jedna od tema razgovora bila je i Čazma Natura, projekt vrijedan oko 25 milijuna kuna. Upravo ovaj projekt je jedan od projekata koji će biti sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., po provedenom natječaju “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, a od njega Čazmanci puno očekuju. U kojoj je fazi projekt Pirak je rekao:

– Svi smo nestrpljivi oko toga. Priprema se Javni natječaj, to je obiman posao. Ova javna nabava je presudan trenutak i ja vjerujem da će to sve dobro proći i da neće biti žalbi i da ćemo izabrati dobre izvođače i da će radovi započeti ovog proljeća, tamo u ožujku ili travnju i da ćemo ove godine početi raditi bazen. Neće on biti gotov ove godine, ali sljedeće će biti – zaključio je Pirak.

– Definitivno jedan krasan projekt koji ima više dimenzionalno djelovanje, koji će sigurno kada se realizira dati jednu višu dimenziju i bolju kvalitetu ne samo stanovnicima Čazme nego i svima onima koji će ovdje dolaziti. Čazma je postala jedna zanimljiva turistička destinacija koja ima svake godine sve više posjetitelja zbog različitih razloga, a siguran sam da će provedbom Čazme Nature biti tih razloga još i više  – kazao je Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.