BBŽ i Općina Veliko Trojstvo pripremili projekt dogradnje OŠ i gradnje dječjeg vrtića

Župan BBŽ Damir Bajs obišao je Općinu Veliko Trojstvo i pritom razgovarao sa načelnikom Ivanom Kovačićem i ravnateljicom OŠ Veliko Trojstvo Sanjom Vranješević o dogradnji škole i izgradnji vrtića u Velikom Trojstvu.

Spomenutim projektom se predviđa da će se vrtić u Velikom Trojstvu graditi pri tamošnjoj Osnovnoj školi što će u konačnici rezultirati mogućnošću zajedničkog korištenja novih prostorija  škole i vrtića, poput nove školske kuhinje.

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića i dogradnje škole, odnosno maksimalnih 100% sredstva koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja. Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala je 3,8 milijuna kuna za navedeni projekt.

Međutim, javna nabava je pokazala kako je projekt planirane vrijednosti od 11,2 milijuna kuna porastao na 13,8 milijuna kuna te bi sukladno tomu Općina Veliko Trojstvo i Bjelovarsko-bilogorska županija trebali osigurati 2,8 milijuna kuna izvornih sredstava.

Ukoliko Općina Veliko Trojstvo osigura još potrebnih 2 milijuna kuna i BBŽ dodatnih 800 tisuća kuna potpisat će se ugovor o izvođenju radova. Spomenimo kako i postojećih sada već osiguranih 3,8 milijuna kuna su, također, izvorna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićom i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem obuhvaća gradnju dječjeg vrtića za dvije mješovite odgojne skupine ukupno 40 djece i jaslica za 12 mališana. Također, u projekt je uključena rekonstrukcija postojećih učionica te dogradnja 4 nove učionice s kabinetima, zbornicom, hodnikom i sanitarnim čvorom, zajednička blagovaona i kuhinja za školsku djecu i djecu polaznike vrtića.

-Ovim projektom ćemo unaprijediti kompletan obrazovni dio naše djece, onaj koji mi možemo pružiti,a to je od jasličkog doba do završetka osmog razreda. Između stare škole i naše školsko sportske dvorane, u prizemlju će biti vrtić,a na katu će biti školski dio. Svi će biti pod istim krovom. Zahvaljujem se županu što , uz sve one zajedničke projekte koje smo radili, provodimo i ovaj projekt naglasio je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.


-Bjelovarsko-bilogorska županija ima partnerske odnose s nizom Općina i Gradova.  Imamo niz projekata u koje zajedno ulazimo,a jedan od takvih projekata je upravo ovaj. Što se tiče same Općine, iskoristila je mogućnost da ishodi praktički maksimalan iznos koji se mogao za vrtiće od gotovo 7.5 milijuna kuna. Mi smo u županijskom proračunu predvidjeli za 2019.sredstva za početak ovoga projekta i za 2020. u projekciji i što se nas tiče spremni smo financirati prvu dogradnju i rekonstrukciju škole u županiji koja se temelji na županijskim sredstvima. Moram naglasiti da smo i kod dogovora oko raspisa natječaja rekli da će vjerojatno cijena ići na više od projektirane. Ovoga trenutka razlika je gotovo 3 milijuna kuna. Iako niti Županiji niti Općini nije lako da riješi taj dio priče, ovo je jedna šansa koja se sad pruža i nikad više, kada govorimo o vrtiću. Ne bih želio da se dogodi da roditelji i njihova djeca nemaju vrtić kakav mogu imati, a to je vrtić primjeren 21.stoljeću u svakom pogledu. Mi ćemo osigurati onaj dio sredstava koji se tiče našeg dijela povećanja cijene tako da će Županija osigurati skoro 5 milijuna kuna. Vidjet ćemo da se kroz županijski proračun osigura taj dio sredstava,a Općina će, vjerujem, naći mogućnost da onih nešto više od 2 milijuna kuna osigura kroz kredite koje daje HBOR, za kreditiranje nacionalne komponente u euro projektima zaključio je župan Damir Bajs.