Dogodilo se na današnji dan – 6. siječnja

Od rođenih na današnji dan treba spomenuti Ivanu Orleansku, francusku heroinu rođenu 1412., kao i hrvatskog prosvjetiteljskog pisca Matiju Antuna Reljkovića, najpoznatijeg po djelu ‘Satir iliti divlji čovik’, koji je rođen 1732. godine. 1913. rođena je američka glumica Loretta Young, a 1954. britanski redatelj Anthony Minghella. Rowan Atkinson, glumac poznat po ulozi u seriji Mr. Bean, rođen je 1955., a bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić 1975. godine.

Majka Terezija bila je časna sestra rođena u albanskoj katoličkoj obitelji. S 18 godina odlučila je posvetiti život Bogu i ušla u red irskih sestara, specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji. Na današnji je dan 1929. stigla u Calcuttu kako bi mogla pomoći najbolesnijim i najsiromašnijim ljudima u toj zemlji. Nakon što je podučavala niz godina u jednoj školi u Calcutti, osnovala je družbu Sestara misionarki ljubavi koje djeluju među siromašnima, bolesnima i umirućima. 1979. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir, a umrla je 1997. u Calcutti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom.

Vinodolski zakonik je najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskom jeziku, a u slavenskom svijetu od njega je starija samo Ruska pravda. Izvornik ovog spisa napisan je 6. siječnja 1288. ustavnom glagoljicom. Vinodol se inače do 1225. nalazio u sastavu srednjovjekovne banovine Slavonije, a hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. darovao ga je krčkom knezu Vidu II. Frankapanu. Između novih kmetova i novih feudalnih gospodara dolazilo je do sukoba, pa su se u pismenom obliku utvrdila prava i dužnosti kmetova i gospodara s opširno razrađenim kaznenim pravom i sustavom globa za pojedine prijestupe. Vinodolski zakonik može se usporediti s drugim europskim srednjovjekovnim pravnim dokumentima pisanim na narodnom jeziku.

1978 – Sveta kruna ugarska i hrvatska vraćena iz SAD-a

Kruna sv. Stjepana stoljećima je bila simbol Ugarskog Kraljevstva, ali i hrvatske državnosti, jer su se njome krunili zajednički hrvatsko-ugarski vladari. Zanimljiva je njena sudbina nakon Drugog svjetskog rata. Naime, da ne bi pala u sovjetske ruke, jedan mađarski general predao ju je američkoj vojsci. Amerikanci su je poslali u SAD i čuvali u poznatom skladištu zlata Fort Knox, gdje su se nalazile i američke zlatne rezerve. Predsjednik Jimmy Carter odlučio je vratiti krunu mađarskom narodu. Na današnji dan 1978. godine stiglo je američko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Cyrusom Vanceom u Mađarsku. U izaslanstvu je bio i Amerikanac mađarskog porijekla nobelovac Albert Szent-Györgyi (otkrivač vitamina C). Kruna je od 2000. godine zajedno s drugim kraljevskim insignijama (žezlom, zlatnom jabukom i mačem) izložena u zgradi Mađarskog parlamenta gdje se može vidjeti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.