Županija nastavlja s potporama za razvoj lovstva

Nakon poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika, župan Damir Bajs je u petak 28. prosinca potpisao ugovore i s Lovačkim savezom BBŽ i 43 lovačke udruge s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji su ostvarile županijsku potporu za razvoj i unapređenje lovstva.

Riječ je o lovačkim udrugama koje su se javile na županijski Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za unapređenje i razvoj lovstva koji je u sebi obuhvaćao 12 mjera. Ugovori su se potpisali za ukupno 148 zahtjeva u iznosu od 1.332.754,96 kuna, a neke od mjera koje se financiraju su unos pernate divljači, odstrjel lisica, osiguranje lovišta, izgradnja lovačkih kuća i drugi.

 – Sve ono što su naše lovačke udruge i Savez napravili pokazuje da imamo jedno od najboljih lovišta u cijeloj Hrvatskoj. Gospodarenje lovištima je jedno od ključnih elemenata za takvo što  i Županija kroz niz mjera podupire lovce našeg područja. Lovišta u našoj županiji su isključivo u lovnim udrugama koje čine lovci  našeg područja –  mislim da je to put uspjeha, očuvanje tradicije, a i garancija za budućnost, rekao je bjelovarsko- bilogorski župan Damir Bajs.

LOVCI ZAHVALNI ŽUPANIJI

Miroslav Čačija, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije zahvalio se županu na cjelogodišnjem trudu.

– Mnoge udruge bi teško preživjele da nema subvencija, pogotovo oko onog problema koji smo imali tijekom ove godine, a to je nalet vozila na divljač, odnosno, štete na vozilima od divljači. Mnoge naše udruge su ponovno produljile ugovore s osiguravajućim kućama koje su imale i prije, ali nažalost, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza nije htio ni čuti o tome i tada je uskočio naš župan; morao je pokazati da razumije tu problematiku jer društva, da se nisu osigurala na vrijeme, mogla su imati velikih problema. 43 naša društva osigurala su se kod Croatia osiguranja preko Hrvatskog lovačkog saveza, ali neke naše udruge su imale dodatne troškove; i to je župan uvažio. Vjerujem da će od 1.1. ipak ostati ista vrijednost police, 1.67 kuna po hektaru. Imamo i drugih problema, a jedan od njih je afrička svinjska kuga, koja nažalost gdje se pojavi ne ostavlja iza sebe ništa, ali i naša Vlada i naše resorno ministarstvo poduzima korake, napomenuo je Čačija.

Dodjelom subvencija lovačkim udrugama želi se dati dodatan vjetar u leđa, a samim time doprinijeti i razvoju lovnog turizma. Naime, Bjelovarsko-bilogorska  županija  bogata je lovištima u sklopu kojih je 43 zajednička lovišta kojim gospodare lovačke udruge isključivo s našeg područja. Stav Županije, odnosno  župana Damira Bajsa, je kako domaći ljudi najbolje gospodare lovištima na svojem području. Zalaganje i trud na tom putu najbolje se dokazao kada se Bjelovarsko-bilogorska županija izborila da sve njene lovačke udruge ponovno dobiju u zakup svoja lovišta na vremenski period od deset godina.

Ako tome dodamo činjenicu kako su lovišta na području Bjelovarsko-bilogorske  županije jedna od najbogatijih i najljepših u Republici Hrvatskoj, jasno je zašto se lovstvo želi unaprijediti kao značajan dio gospodarstva, ali i turizma u županiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.