Društvene igre čuvaju mozak

Puzzle, igranje šaha, kartanje i slične društvene igre možda ne mogu usporiti proces starenja mozga, ali ga mogu zaštiti  na drugi način. 

Kada je riječ o mozgu, znanstvenicii su davno došli do zaključka da je on zdraviji što ga više koristimo. Najnovijim istraživanjem došlo se do zaključka da aktivnosti koje zahtijevaju mentalnu angažiranost mogu pomoći mozgu protiv demencije u kasnijoj životnoj dobi. 
U najnovijoj studiji, starije osobe koje su izjavile da su tijekom života uživale u društvenim igrama imale su manju vjerojatnost oboljevanja od mentalnih bolesti u odnosu na druge starije osobe. Naime, ovi ljudi su pokazali u standardnim testovima mentalne oštrine da imaju bolje moždane performanse u odnosu na ljude koji nisu igrali društvene igre.

Najnovija studija obuhvatila je skoro 500 starijih osoba u Velikoj Britaniji koje su radile isti test inteligencije i to 11 godina u kontinuitetu. Počevši od 64 godine života, one su odgovarale na pitanja o tome bave li se intelektualno stimulativnim aktivnostima, kao što su rješavanje zagonetki, igranje društvenih igara ili čitanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.