Pokrenuta velika humanitarna akcija: SRCE ČAZME PONOVO KUCA – ZA LORENU BARIĆ

Ekološka udruga Eko Čazma, čija je članica Ljiljana Diktić, pokrenula je humanitarnu akciju pod nazivom SRCE ČAZME PONOVO KUCA – ZA LORENU BARIĆ, potaknuta teškim zdravstvenim stanjem prijateljice svoje kćerke Elene, dvanaestogodišnje Lorene Barić iz Sovara pokraj Čazme koja ide u 6.c razred OŠ Čazma. Pomoć i podršku u provođenju humanitarne akcije ponudila je i Ivana Popilovski u svoje i u ime Društva Naša djeca Čazma koje je sličnu akciju provelo 2014. godine kada su se sakupljala sredstva za malenog Luku Bunčića za liječenje u Švicarskoj. Već s naznakama pokretanja ove humanitarne akcije, brojne su pozitivne reakcije sugrađana Čazme koji su spremni uključiti se na bilo koji način u prikupljanje sredstava. Humanitarna akcija trebala bi službeno biti pokrenuta 5.12.2017. i to nakon dobivanja Rješenja Ureda državne uprave BBŽ, a trajat će sve do 5.3.2017. u kojem vremenu se planira prikupiti iznos od 200.000,00 kn za liječenje malene Lorene.

Lorena je rođena 15. lipnja 2005. godine u Bjelovaru. S majkom Božanom, ocem Mariom i dvojicom braće, petnaestogodišnjim Antom i devetogodišnjim Bornom živi u Sovarima pokraj Čazme.

Krajem svibnja 2016. godine uslijed akutnog stanja abdomena hitno je operirana u KBC Rebro te je ustanovljen karcinom donjeg dijela abdomena. U periodu od lipnja do kolovoza 2016. primila je četiri ciklusa kemoterapija. Nakon kemoterapija svi njeni nalazi krvi kao i radiološke pretrage bili su uredni.   U listopadu 2016.g potvrđeno joj je oštećenje sluha od kemoterapija. Svaki mjesec Lorena je odlazila na redovita snimanja i preglede i sve je bilo uredu do MR zdjelice u kolovozu ove godine kada je ustanovljeno da je došlo do recidiva tumorskog procesa.

Lorena se trenutačno liječi na  Zavodu za onkologiju i hematologiju Mladen Čepulić, Klinike za dječje bolesti Zagreb. Od sredine listopada ove godine Lorena ponovo prima kemoterapije. Kontrolni ultrazvuku prije desetak dana ukazao je na još teže stanje i uznapredovanje tumorskog procesa. U međuvremenu je stigla i inozemna potvrda da se radi o staničnom tumoru te bi nastavak kemoterapija od 3. ciklusa po riječima Lorenine liječnice trebao biti ciljani.

Mama je sa Lorenom u bolnici, a tata odlazi svaki dan k njima ujutro u Zagreb i navečer se vraća kući prespavati. Ishod i trajanje Loreninog liječenja za koje se ne zna u kojem će se smjeru odvijati zahtijeva velika financijska sredstva. Prema riječima liječnika, liječenje će biti dugotrajno. Postoje naznake slanja uzoraka u inozemstvo s ciljem testiranja lijekova i preporukom terapije koji u Hrvatskoj nisu dostupni i koje HZZO ne pokriva. Alternativa  je i samo liječenje u inozemstvu, u Francuskoj ili SAD-u, ako se stanje ne popravi na bolje.

Uz pristanak liječnice, Lorena koristi pripravke na prirodnoj bazi koji joj jačaju imunitet, te roditelji sami  iz inozemstva nabavljaju i kupuju lijekove koji u Hrvatskoj nisu dostupni, a koji Loreni pomažu kod mučnina i upala.

U sklopu humanitarne akcije SRCE ČAZME PONOVO KUCA – ZA LORENU BARIĆ, prikupljat će se financijska sredstva, a organizatori u suradnji s sportskim klubovima, udrugama i javnim ustanovama planiraju organizirati sportske i kulturno-umjetničke priredbe na kojima će se prikupljati dobrovoljni prilozi građana. U tijeku je i otvaranje  posebnog  žiro-račun čija je namjena isključivo za ovu akciju i pomoč Loreni i njenim roditeljima. Račun bi trebao biti aktivan od utorka.

Najavljena događaja u Čazmi sa svrhom prikupljanja sredstava u sklopu humanitarne akcije:

9.12. – MALONOGOMETNI TURNIR „4 KAFIĆA“ – ŠKOLSKO SPORTSKA DVORANA ČAZMA (organizator Mario Petrović)

14.12. – PRIREDBA ZA LORENU U KINO SALI CENTRA ZA KULTURU ČAZMA (organizator Društvo Naša djeca Čazma u suradnji s OŠ Čazma, Centrom za kulturu i Glazbenom školom)

  1. i 17. 12. – MALONOGOMETNI TURNIR „BOŽIĆNA PRIČA“ (organizator Škola nogometa Čazma – Nevijo Birt)

17.12. – PRIGODNO DARIVANJE KOLAČA UZ DOBROVOLJNI PRILOG ISPRED CRKVE SV. MARIJE MAGDALENE U ČAZMI, nakon nedjeljne mise (organizatori Ljiljana Diktić i župljanke)

  1. – 23. 12. i 27. – 30. 12. – PRIGODNO DARIVANJE RUKOTVORINA U SKLOPU ČELFOGRADA ( organizatori Eko Čazma, Ljiljana Diktić i Društvo Naša djeca Čazma, Ivana Popilovski)

29.12. – HUMANITARNA ZABAVA ZA LORENU – Izletište Kiđemet, Narta (organizator Društvo Naša djeca Čazma, Ivana Popilovski i Eko Čazma, Ljiljana Diktić)

U najavi:

SIJEČANJ 2018. – ODBOJKAŠKI TURNIR – organizator ŽOK ČAZMA (Sanja Kolar)

  • RUKOMETNI TURNIR – organizator RK ČAZMA (Stjepan Kezele)

VELJAČA 2018. – VALENTINOVO – REVIJA FRIZURA I PRIGODNI PROGRAM (organizatori Gordana Jančić i Kristina Ivačević)

Ovim putem, provoditelj humanitarne akcije ekološka udruga Eko Čazma moli sve zainteresirane građane koji imaju dobru volju i ideja na koji bi se način mogla prikupljati sredstva u sklopu humanitarne akcije da se jave Ljiljani Diktić (098 184 9746) ili Ivani Popilovski (091 44 11 452).

Mole se pravne i fizičke osobe da doniraju svoje proizvode i usluge za tombolu koja će se održati na humanitarnoj zabavi 29.12., a putem koje će se također prikupljati dobrovoljni prilozi građana.

Obavezno je uz održavanje svakog programa u sklopu akcije, uz kutiju za dobrovoljne priloge istaknuti oznaku humanitarne akcije koju će organizatori dobiti od ekološke udruge Eko Čazma, provoditelja humanitarne akcije.

 

Autor:V.R

Odgovori