Filip Bart novi predsjednik DVD-a Čazma

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se danas u Hrvatskoj i svijetu, na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama, prometnim nezgodama. Grad Čazma ima svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo već 147 godina i jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj.

Osim što se može pohvaliti sa godinama starosti društvo se može pohvaliti i najmlađim predsjednikom od svih DVD-a na područja grada Čazme. Naime, od nedavno tu funkciju preuzeo je Filip Bart. U razgovoru sa Filipom saznali smo kako je njegova  ljubav za vatrogastvo počela sa 6 godina, kada se sa svojim vršnjacima uključio u rad DVD- a Čazma.

– Ono što nas je kao djecu najviše veselilo bile su vježbe i odlazak na natjecanja. Član sam društva 19 godina i puno prijateljstava koja sam započeo kao dijete u tim druženjima traju i danas – kaže Bart.

Od nedavno ste predsjednik DVD-a Čazma. Preuzeli ste funkciju na izvanrednoj skupštini nakon što je vaš prethodnik Željko Bačani podnio ostavku. Kako ste zadovoljni sa stanjem koje ste zatekli?

-Sa stanjem u DVD-u  sam mogu reći zadovoljan, ima nekih sitnica koje ćemo tijekom vremena riješili, ali naravno za sve treba vremena.

Kako mlade motivirati da se uključe u rad društva?

-Mlade je teško motivirati u današnje vrijeme, prioritet su im mobiteli i društvene mreže, pa nemaju vremena za slobodnu aktivnost kao npr. vatrogastvo, naša želja je da u suradnji sa osnovnom školom na neki način pokušamo privući dio djece koja bi se uključila u rad društva.

I za kraj nam recite koji su vam planovi?

-Planovi za budućnost su kvalitetno pripremiti 150. godišnjicu dobrovoljnog društva Čazma, unutarnje uređenje doma, rad sa mladima, odlazak na sva važna natjecanja i razna osposobljavanja članova – kazao je predsjednik DVD-a Čazma Filip Bart.

 

Autor: V.R

Odgovori