U programu Super radija gostovao je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj, koji je predstavio peti sajam antikviteta, starina i kolekcionarstva te četvrti sajam OPG-ovaca i ekoproizvođača. Dva sajma održavaju se istoga vikenda, u subotu i nedjelju, u grijanoj hali Bjelovarskog sajma.
Gospodine Salaj, još jedan zanimljiv sajam je pred nama. Želja vam je pokazati da na Sajmu ima aktivnosti i izvan velikih proljetnih i jesenskih manifestacija?
Pa tako je. Sajam ima nekoliko manifestacija i uvijek se uspoređujem s Radgonom i Novim Sadom. Novi Sad ima 123 zaposlena i rade desetak manifestacija tijekom godine. I drugi su sajmovi brojni, dok nas je svega deset stalno zaposlenih, ali nastojimo da stalno imamo određene sajmove. Što se tiče poljoprivrednog dijela, mi radimo i proljetni i jesenski sajam koji su veliki. Vidjet ćemo što će budućnost donijeti. Ovaj sajam koji dolazi jedan je oblik poklona našim vjernim posjetiteljima, posebno onima koji dolaze na proljetni i jesenski sajam.Zašto poklon? Zato što se ne naplaćuje ulaz niti parkiralište. I ono što je bitno, cijeli se sajam odvija u jednoj grijanoj hali pa se može doći bez obzira na vrijeme, prošetati, vidjeti, kupiti i degustirati.
Sajam antikviteta postao je tradicija. Peti je po redu, a spojili ste ga s OPG-ovcima i ekoproizvođačima. Za svakoga ponešto?
Tako je. Sajmovi antikviteta specifični su u Hrvatskoj i svijetu i obično se održavaju jedan dan, ali mi želimo nešto više – unaprijed znati tko dolazi i s čime dolazi. Ipak, uvijek ima i onih koji se prijave u zadnji trenutak. Ovdje se može naći, kako se kaže, od igle do aviona. Od značke pa do starog dreša. Fascinira me što ljudi čuvaju stare predmete, a neki dolaze samo da ih pokažu, ne žele ni prodati. Tu su i filatelisti, kolekcionari starih novčanica, zaista puno izlagača i ljubitelja.

Izlagači dolaze iz brojnih županija. Kakav je njihov odaziv?
Dolaze iz više od pola hrvatskih županija – iz onih oko Bjelovarsko-bilogorske, ali i iz Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke… Bitno je da su izlagači zadovoljni. Ako nisu, nema smisla dalje raditi projekte. Primjer je moj prijatelj koji ima puno starina –nešto je prodao, ali je na drugom štandu kupio još više. Nije mu ostalo za gorivo ni za gablec, ali to je ta strast i užitak takvih sajmova.
Koliko izlagača očekujete i koliki je izložbeni prostor?
Sajam antikviteta i sajam OPG-ovaca i ekoproizvođača održat će se na oko 3000 kvadratnih metara. To nije malen prostor i daje veliku mogućnost raznovrsne ponude. Izložbena površina je ono što čini sajam velikim. OPG-ovci donose plodove jeseni – voće, povrće, zimnicu, ali i likere, rakije, sireve, sokove, namaze, ulja, mliječne proizvode, unikatni nakit, začine, drvenariju, svijeće. Posjetitelji mogu pronaći ponešto za sebe.
Kakva je posjećenost ovakvih sajmova?
Nema velike gužve kao na proljetnom, jesenskom ili pčelarskom sajmu, gdje je velika navala. Ovdje ljudi lagano cirkuliraju, prošeću, pogledaju i kupuju. Izlagačima to odgovara – nema pritiska, a prodaja ide ravnomjerno. Cijene zakupa smo stavili simbolične, kako bismo pokrili troškove grijanja i organizacije. Sajam radimo bez zarade, a izlagači kažu da pokriju troškove i nešto zarade te možda otvore i novo tržište.
Subota i nedjelja rezervirane su za sajam. Koje je radno vrijeme?
U subotu od 9 do 17 sati, a u nedjelju od 9 do 15 sati, kako bi se izlagači mogli vratiti kući prije ponedjeljka.
Organizirate i ocjenjivanje tradicionalnih slastica. Kako će to izgledati?
Imamo ocjenjivanje tradicionalnih vrsta slastica – štrudli, makovnjača, orehnjača, zlijevanke i drugih. Posjetitelji mogu pripremiti slastice kod kuće. Uzorci se primaju u nedjelju od 9 do 10 sati u paviljonu 8, gdje će se kasnije održati ocjenjivanje uz prigodne nagrade. Bilo je to i prošle godine i bilo je jako zanimljivo. Nakon ocjene, slastice se dijele posjetiteljima. Zato pozivamo što više natjecatelja. Važno je da slastice budu lijepo složene, u tepsiji ili papirnatoj ambalaži koja se može vratiti.
Vaša završna poruka posjetiteljima?
Pozivam sve da dođu u subotu i nedjelju. Bit će zanimljivo, a i lijepa prilika da se podrže mali proizvođači.











